Situația rămâne tensionată în Marea Roșie: SUA și UK execută a patra rundă de lovituri comune asupra țintelor Houthi. Nava USS Mason a distrus o rachetă balistică trasă din Yemen

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Rebelii Houthi susținuți de Iran își continuă atacurile în Marea Roșie.

Nava USS Mason a distrus sâmbătă o rachetă balistică trasă dinspre Yemenul controlat de rebelii pro-iranieni Houthi. Comandamentul regional al Forțelor Armate SUA CENTCOM a comunicat că ținta rachetei era nava de transport americană MV Torm Thor, scrie Reuters. Niciuna dintre nave nave nu a fost avariată de explozia rachetei.

Houthi susținuți de Iran atacă navele în strâmtoarea Bab al-Mandab, care se află pe o rută comercială globală majoră, din noiembrie. Duminica trecută, de exemplu, au avariat grav cargoul Rubymar. Din cauza atacurilor, unele companii de transport maritim au început să utilizeze rute alternative care evită zona.

 

SUA și Marea Britanie au lovit mai multe ținte Houthi în Yemen

 

Pozițiile rebelilor Houthi din Yemen au fost din nou lovite de forțele militare americane și britanice azi noapte, în jurul orei 23.50 (ora Yemenului). Este vorba despre al patrulea val de lovituri de precizie, efectuate în comun de SUA și UK împotriva țintelor militare Houthi din Yemen

Loviturile sunt un răspuns la un val de atacuri ale grupării de miliție susținute de Iran asupra navelor din Marea Roșie și Golful Aden.

Avioanele de luptă americane au fost lansate de pe portavionul USS Dwight D Eisenhower, care se află în Marea Roșie.

Potrivit CENTCOM, avioanele de luptă americane și britanice au lovit aproximativ 18 locații din mai multe locații, țintind rachete, lansatoare, rachete, drone și vehicule de suprafață și subacvatice fără pilot.

La rândul său Ministerul britanic al Apărării a declarat că loviturile Regatului Unit au fost efectuate de patru avioane Royal Air Force Typhoon FGR4 susținute de două avioane de realimentare Voyager.

Un RAF Typhoon FGR4, în față, și un RAF Voyager decolează pentru a efectua loviturile. Poza: Ministerul Apărării

Atacurile britanicilor s-au concentrat pe lovirea unei facilități aflate la câțiva mile nord-est de Sanaa. Au fost țintite mai multe drone cu rază foarte lungă de acțiune, utilizate de Houthi atât pentru misiuni de recunoaștere, cât și pentru misiuni de atac, arată ministerul britanic al apărării, citat de Sky News.

„Aeronavele noastre au folosit bombe ghidate Paveway IV, de înaltă precizie, împotriva dronelor și a lansatoarelor Houthi”.

În plus, navele americane patrulează Marea Roșie, în zona în care Houthi atacă de obicei.

Nava USS Mason / Foto: U.S. Central Command

De asemenea, în Marea Roșie ar trebui să înceapă și misiunea de protecție navală ”Aspides” a Uniunii Europene, dar care nu mizează pe atacuri directe asupra pozițiilor rebele.

Houthi, care controlează o mare parte din Yemen, inclusiv capitala Sanaa, susțin că atacurile sunt un răspuns la războiul Israelului împotriva Hamas în Fâșia Gaza și sprijinul pe care unele țări îl oferă guvernului israelian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel