Japonia își cere 'scuze profunde' și renunță oficial la sistemului american Aegis Ashore, după ce suspendase desfășurarea

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Guvernul nipon a confirmat că renunţă la desfăşurarea pe teritoriul Japoniei a sistemului de apărare antirachetă american Aegis Ashore, la câteva zile după ce a anunţat suspendarea acestui program.

"Consiliul naţional de securitate a discutat acest subiect şi a ajuns la concluzia că desfăşurarea Aegis Ashore (...) trebuie anulată", a spus ministrul nipon al apărării, Taro Kono, în timpul unei reuniuni a Partidului Liberal-Democrat al premierului Shinzo Abe, citat de Agerpres. Taro Kono a prezentat "profunde scuze" pentru acest fiasco.

În ianuarie 2019, SUA au acceptat să vândă două sisteme de apărare împotriva rachetelor Aegis Ashore și alte echipamente militare Japoniei la un cost estimat de 2,15 miliarde USD. Însă achiziţionarea şi întreţinerea vreme de 30 de ani a acestui sistem terestru al producătorului american Lockheed Martin au fost evaluate la 4,2 miliarde de dolari.

Decizia de renunțare la sistemele americane vine după ce, așa cum a scris și DefenseRomania, ministrul japonez al Apărării, Taro Kono, a anunțat la mijlocul acestei luni suspendarea desfășurării sistemului de apărare antirachetă american Aegis Ashore.

 

Motivul oficial, costul ridicat al programului Aegis Ashore

 

Două sisteme de acest tip urmau să fie instalate pe teritoriul japonez, unul în regiunea Akita (nord), altul în regiunea Yamaguchi (vest).

Cu toate acestea, factura finală a programului risca să crească foarte mult, pentru că, în faţa temerilor riveranilor, guvernul nipon s-a angajat ca propulsoarele rachetelor lor de interceptare să nu poată să recadă peste zone locuite. Însă respectarea acestei promisiuni ar fi necesitat o tehnologie ce ar fi costat bani şi timp, a justificat Kono.

Premierul Shinzo Abe a admis el însuşi săptămâna trecută că, în aceste condiţii, guvernul său nu mai poate avansa cu desfăşurarea programului. "Nu trebuie să existe fisuri în sistemul de apărare din ţara noastră", a adăugat cu toate acestea Abe, afirmând că vrea să angajeze discuţii pentru găsirea unor soluţii alternative.


Aegis Ashore a fost și o temă de propagandă

 

Pe lângă costul programului, publicația noastră a semnalat o altă piedică de care s-a lovit Aegis Ashore: propaganda. Astfel, planul guvernului de la Tokyo nu se bucura de popularitate, deoarece anumiţi localnicii au insistat că sistemele radar au efecte negative asupra sănătăţii lor, din cauza undelor electromagnetice emise de radarul Aegis Ashore, precum şi de posibilitatea de a fi luaţi ca ţintă într-un conflict armat.

Până în momentul de faţă, nu este clar dacă opoziţia localnicilor din zonele unde aceste două sisteme urmau să fie instalate, vine pe fondul unei campanii de dezinformare din partea Rusiei sau Chinei, state care s-au opus în repetate rânduri desfăşurării acestor facilitaţi militare pur defensive.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel