Iulian Chifu, despre strategia Rusiei: Propaganda Moscovei încearcă inducerea ideii că România e lacheul SUA

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Dobrogea, România. Foto: Agerpres
EXCLUSIV
Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Dobrogea, România. Foto: Agerpres

Analistul de politică externă Iulian Chifu a făcut pentru cititorii DefenseRomania, o analiză a declarațiilor purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova și ale ambasadorului Federației Ruse de la București, Valery Kuzmin, referitoare la Strategia Națională de Apărare a țării.

Analistul Iulian Chifu a subliniat că tema fundamentală a acțiunilor propagandistice ale Rusiei o reprezintă intenția de a arăta că țara noastră este „lacheul Statelor Unite” iar România nu este independentă. 

În acest sens amintim că Maria Zaharova a acuzat țara noastră că foloseşte metoda plagiatului, referindu-se la o copie a strategiei de apărare a Washingtonului, dar și de „un deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români”.

"Suntem în paradigma în care Federația Rusă a ales acest moment în care Strategia Națională de Apărare a țării a fost trimisă în Parlament și a apărut public prin președintele Camerei Deputaților, pentru a marca un nou punct în războiul informațional, propaganda la adresa României. Tema fundamentală fiind: România este lacheul Statelor Unite, este subordonat NATO, nu este independentă. Se vorbește despre plagiat în raport cu Strategia de Apărare a Statelor Unite, despre reflectarea completă a posturii NATO. Evident că România este partener strategic al Statelor Unite, evident că România este aliat în cadrul NATO și mai mult decât atât este pe același tip de gândire ca și SUA pe multe dintre zonele referitoare la Federația Rusă", ne-a precizat Iulian Chifu.

 

Faptele Rusiei sunt probate cu documente

 

Analistul politic și fostul consilier prezidențial a subliniat însă pentru DefenseRomania că în strategia țării noastre Federația Rusă nu este prezentată ca inamic al României iar calificările la adresa acțiunilor de militarizare și a presiunilor Moscovei sunt deja probate.

Chifu a explicat, totodată, de ce strategia noastră nu este o copie a celei americane.

"Însă în Strategia Națională de Apărare a țării nu există un subiect al Federației Ruse în sine, numită ca inamic, ca adversar, în orice formulă. Singurele calificări sunt la adresa acțiunilor, a militarizării, a presiunilor, deci a faptelor Federației Ruse probabile direct prin documente. Un lucru care este conform cu postura, poziția NATO incomparabil dacă vreți cu declarația finală de la Summitul NATO de la Varșovia, unde este cel mai dur rechizitoriu la adresa Rusiei cu toate faptele făcute până în 2005. Deci este la un nivel moderat, echilibrat, tratează fapte și nu atacă Federația Rusă", a mai precizat analistul.

"În al treilea rând și a treia componentă despre care trebuie să spunem, Strategia Națională de Apărare a țării nu este o copie a Strategiei de Securitate americane. Pentru simplu fapt că, la bază, este un concept al securității care este potrivit școlii Europene de Securitate de la Copenhaga. De altfel am citit și Strategia de Apărare a SUA și, în consecință, nu există coincidențe nici măcar din punct de vedere al conceptelor. Nu se poate vorbi despre plagiat sau altceva. Sigur că se găsesc idei comune. Din motivul că avem același tip de gândire în anumite teme, în relația cu Federația Rusă, că avem același tip de formulări care se regăsesc în documentele NATO în raport cu acțiunile Federației Ruse, dar acesta este un lucru normal pentru că suntem parteneri strategici cu Statele Unite și pentru că suntem aliați, membri NATO", a mai spus Iulian Chifu.

 

Polonia a fost mult mai tranșantă cu Rusia, dar Moscova a ignorat-o

 

Totodată, analistul politic a vorbit despre Strategia de Apărare a Poloniei, strategie care Federația Rusă este tratată în termeni mult mai duri decât strategia elaborată de țara noastră.

"În urmă cu două săptămâni a fost lansată Strategia de Securitate Națională a Poloniei, în care, termenii în care este tratată relația cu Rusia sunt mult mai contondenți, mai direcți, mai tranșanți. Și totuși, nu am avut reacții nici la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, prin purtătorul de cuvânt. Au fost câteva reacții prin Dumă, prin Parlament, care sunt politice, nerelevante. Dar nu am avut o reacție, la un nivel cât de cât oficial, în care să fie calificată această strategie națională de apărare, repet în condițiile în care acolo formulările sunt mult mai directe, mai tranșante", a spus Iulian Chifu.

"Până la urmă au ales ca, în cazul Poloniei, să treacă sub tăcere situația și în cazul României să folosească pentru a arăta cum stau lacheii. Acestea sunt teme de propagandă, de război informațional al Federației Ruse în România, de lungă durată și le regăsim pe la toți purtătorii de cuvânt, pe la toți purtătorii de mesaj, idioți utili sau plătiți ai Federației Ruse în România. Este aceeași abordare", a conchis analistul.   

Citește și: Ambasadorul Kuzmin: Rusia nu are scopuri agresive la adresa României

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel