Iohannis a dispus implicarea de urgență a Forțelor Aeriene pentru evacuarea românilor din Afganistan. Celulă de criză la MApN și MAE

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Forțele Aeriene Române
Sursa foto: Forțele Aeriene Române

Situația din Afganistan e deosebit de gravă după ce capitala Kabul a căzut în urma ofensivei talibanilor. Premierul României a precizat, în cursul acestei zile, că în Afganistan mai sunt încă 35 de cetățeni români.

UPDATE - Președintele Klaus Iohannis a dispus implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru a evacua cetățenii români aflați în Afganistan.

Potrivit unui comunicat emis de către DefenseRomania de Administrația Prezidențială, decizia a fost luată la solicitarea premierului Florin Cîțu.

Președintele României, Klaus Iohannis, a dispus luni, 16 august 2021, implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan.

Această decizie a fost luată la propunerea Prim-ministrului României, Florin-Vasile Cîțu, având în vedere deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetățenilor români aflați încă în această țară, precum și evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituționale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Președintele României a fost permanent informat cu privire la evoluția situației din Afganistan de către MAE și celelalte instituții care fac parte din Celula de criză interinstituțională, care își desfășoară activitatea în regim permanent pentru analizarea evoluțiilor și propunerea adoptării demersurilor concrete necesare. România va continua activ consultările și coordonarea politice cu partenerii din Uniunea Europeană, aliații din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru evaluarea evoluțiilor, a efectelor lor și pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru gestionarea acestora – atât în formatele regulate, cât și în cele speciale, precum reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe ai UE de marți, 17 august, sau reuniunea de urgență a Consiliului Nord-Atlantic din aceeași zi. - Administrația Prezidențială.

Știrea inițială:

Premierul Florin Cîțu a precizat că în acest moment există o celulă de criză la nivelul MAE și MApN. Acesta a solicitat evacuarea imediată a cetățenilor români din Afganistan.

Potrivit celor precizate de premier, există două opțiuni. Fie ca cetățenii români rămași în Afganistan să fie evacuați în cadrul unei misiuni NATO, fie ca România să trimită o aeronavă în Afganistan.

„Am avut o discuție cu domnul președinte (n.a. - Klaus Iohannis, președintele României) despre situația din Afganistan. Pe 13 august MAE a ridicat nivelul de alertă la maximum pentru Afganistan. În acest moment mai sunt 35 de cetățeni români în zonă. Au fost 60, azi mai sunt 35”, a precizat Cîțu, care a subliniat că Bucureștiul e în contact permanent cu cetățenii români aflați în Afganistan care sunt în siguranță.

Premierul a adăugat că i-a propus președintelui Klaus Iohannis ca România să trimită o aeronavă pentru a îi aduce acasă pe aceștia.

„Sunt două variante. Fie un avion care va fi în colaborare cu NATO, fie un avion al nostru. Vreau să le transmit tuturor românilor care mai sunt acolo și nu au contactat reprezentanța diplomatică să o facă cât mai rapid”, a completat premierul. Florin Cîțu a precizat că dacă românii din Afganistan vor fi evacuați în cadrul unei misiuni aeriene a NATO, aceștia vor fi duși inițial în Georgia.

Totodată, premierul anunță că există celule de criză la nivelul MAE și MApN cu privire la situația dramatică din Afganistan.

Amintim că haosul a fost declanașat la Kabul dup ce militanţii talibani au intrat duminică în capitala afgană, fără a întâmpina rezistenţă şi în prezent controlează aproape toate provinciile din Afganistan.

CITEȘTE ȘI: Afganistanul, în mâinile talibanilor (Foto/Video) | Afganii recurg la măsuri disperate. Încearcă să urce în avioanele militare care se pregătesc de decolare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel