F-35 „împânzesc” Europa: Trei avioane pentru Marea Britanie tocmai traversează oceanul. Londra - între F-35 și programul Tempest

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
O aeronavă de tip F-35 a Marii Britanii, sursă foto: Lockheed Martin
O aeronavă de tip F-35 a Marii Britanii, sursă foto: Lockheed Martin

Trei aeronave de tip F-35B zboară din Texas, SUA, către Marea Britanie, unde vor fi livrate către britanici.

Potrivit publicației britanice UKDefenceJournal, cele trei aeronave de generația a V-a F-35B sunt însoțite de o aeronavă de realimentare britanică Airbus A330 MRTT „Voyager”.

Cu această livrare, flota de F-35 a Marii Britanii va ajunge la 25 de avioane.

 

F-35, un avion la „modă” în Europa

 

Sursa citată amintește că în acest an vor mai fi livrate încă trei aeronave, alte șapte în 2023 iar până în 2025 Londra va opera 47 de F-35. Numărul ar fi trebuit să fie 48, însă la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut un F-35B s-a prăbușit în momentul decolării de pe portavionul HMS Queen Elizabeth. Din fericire pilotul s-a catapultat la timp și a supraviețuit accidentului.

În ceea ce privește F-35, aeronava americană de generația a V-a a reușit să se impună în Europa în fața competitorilor europeni. Ultimul stat intrat pe această listă este Finlanda care a decis să achiziționeze 64 de avioane F-35A Block 4 pentru un const estimat la 4.7 miliarde de euro. 

Înaintea Finlandei, tot anul trecut, Elveția a ales și ea F-35. Partener apropiat al industriei de apărare franceze, decizia Bernei de a alege F-35 în detrimentul Rafale, a stârnit nemulțumiri evidente la Paris.

Printre operatorii europeni ai aeronavei de generația a V-a se numără Danemarca, Finlanda, Norvegia, Olanda, Belgia Italia și Polonia, stat care a finalizat comanda. Turcia a fost exclusă din program ca urmare a deciziei Ankarei de a nu renunța la sistemele rusești de apărare antiaeriană S-400.

CITEȘTE ȘI: Avioanele F-35 ale Forţelor Aeriene Italiene vor participa la misiunile de poliție aeriană ale NATO în România

 

Marea Britanie se află între decizia de a comanda mai mult de 48 de F-35 și finanțarea programului Tempest

 

2. O aeronavă... (f-35-marea-britanie_97209600.jpg)

O aeronavă de tip F-35 a Marii Britanii, sursă foto: Lockheed Martin

 

Revenind la Marea Britanie, au existat de-a lungul timpului numeroase zvonuri cu privire la continuarea programului F-35 Lightning II. 

Inițial, în 2015, Marea Britanie și-a manifestat intenția de a achiziționa nu mai puțin de 138 de aeronave F-35. Lucrurile s-au schimbat de-a lungul timpului și, au apărut informații potrivit cărora guvernul londonez de peDowning Street va renunța la 90 de avioane, rămănând la comanda inițială de 48. Decizia ar fi justificată prin redirecționarea fondurilor în dezvoltarea programului Tempest.

Totuși,  anul trecut, conducătorul Royal Navy de la vremea respectivă Sir Tony Radakin, cel care până în noiembrie 2021 a fost First Sea Lord al Royal Navy, preciza Marea Britanie ar dori să achiziționeze mai multe F-35, undeva între 60 și 80 de aeronave.

Tot anul trecut, Ben Wallace, secretarul Apărării de la Londra, a ţinut să atragă atenţia că Marea Britanie are nevoie de mai mult de 48 de avioane F-35 și este dispusă să depună eforturi pentru o achiziţie suplimentară, dar cu condiţia ca toate companiile implicate în acest acord să joace un rol mai activ în diminuare costurilor pentru întreţinerea acestor avioane.

 

Programul Tempest

 

Decizia britanicilor de a renunța la o parte mare din aeronavele F-35 pe care au anunțat că le achiziționează în 2015 vine ca urmare intenției Londrei de a se concentra pe programul Tempest.

Londra a demarat acest program prin care urmărește dezvoltarea unui nou avion, care să dețină tehnologii de generația a VI-a. Viitorul avion Tempest ar putea beneficia de sisteme de armament hipersonice și de capacitatea de a controla drone. 

Noile avioane de luptă Tempest vor înlocui treptat aeronavele Eurofighter Typhoon și vor veni ca o completare a aeronavelor americane F-35.

În program, alături de britanici, se mai află și Italia și Suedia. Cele trei state au semnat deja memorandumul pentru dezvoltarea viitorului avion de luptă.

CITEȘTE ȘI: Rușilor le-au luat trei ore să îndepărteze un submarin al SUA care ar fi intrat 4 km în apele lor. Șoigu i-a prezentat lui Putin raportul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel