Mai multe avioane F-35 în Europa. Finlanda este gata să semneze contractul cu SUA pentru avioanele de generaţia a V-a

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35, prezent la Kaivopuisto Air Show în Finlanda. Sursă foto: @F-35 Lockheed Martin
F-35, prezent la Kaivopuisto Air Show în Finlanda. Sursă foto: @F-35 Lockheed Martin

Contractul dintre Finlanda şi SUA pentru achiziţionarea avioanelor de luptă F-35 ar putea fi semnat vineri, a precizat ieri agenţia de presă Reuters, citând surse care cunosc informaţii privind viitoarea achiziţie de aeronave de generaţia a V-a.

Finlanda nu are în prezent nicio intenţie de a adera la NATO, a susţinut la începutul lunii ianuarie ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto, în contextul sporirii tensiunilor între Rusia şi Ucraina.

''Finlanda nu discută despre aderarea la NATO şi nici nu are un asemenea proiect de viitor. Politica Finlandei în domeniul securităţii rămâne neschimbată'', a declarat la momentul respectiv Haavisto.

Totuși, chiar dacă nu doreşte să devină un stat membru al Alianţei, Finlanda a căutat în ultimii ani să cumpere tehnică militară compatibilă cu standardele NATO, ceea ce face ca nivelul de interoperabilitate se fie tot mai mare între armata finlandeză şi armatele statelor aliate. 

Primele informaţii oficiale cu privire la interesul Finlandei pentru avioane F-35 au apărut la sfârşitul anului trecut când Ministerul finlandez al Apărării a precizat într-un comunicat de presă că avionul americane de generaţia a V-a a fost alese ca înlocuitor al flotei de avioane F-18 Hornet. Acest demers face parte din ceea ce Finlanda numeşte programul militar de înzestrare HX.

 

Costul pentru 64 de avioane F-35A Block 4 este estimat la 4,7 miliarde de euro

 

Potrivit informaţiilor oficiale disponibile până în acest moment, Finlanda a alocat 10 miliarde EUR (11 miliarde USD) pentru programul militar de înzestrare HX. Costul pentru 64 de avioane F-35A Block 4 este estimat la 4,7 miliarde de euro, în timp achiziţia de rachete aer-aer AMRAAM și Sidewinder va ajunge la 755 de milioane de euro, iar un pachet de servicii de mentenanţă până în 2030 va costa 2,9 miliarde de euro.

Avionul F-35 al companiei Lockheed Martin a învins alți patru concurenți în procesul de selecţie organizat de Ministerul finlandez al Apărării : F-18 Super Hornet de la Boeing, Rafale de la Dassault, Eurofighter Typhoon și Gripen de la Saab. 

Astfel, aşa cum precizează şi Lockheed Martin într-un material video promoțional postat anterior pe Twitter, Finlanda devine a noua țară din Europa care alege avioanele de generaţia a V-a F-35. Analiştii militari susţin că în ultimii ani compania Lockheed Martin a obţinut victorie după victorie în ’’curtea producătorilor europeni de aeronave’’ Airbus, Dassault și Saab, iar competiţia cu aceştia a devenit tot mai mare.

Ministerul finlandez al Apărării chiar a precizat anterior ca unul dintre criteriile de selecție ale Finlandei a fost ca avionul american F-35 se afla în dotarea ’’multor țări europene, inclusiv în Norvegia și Danemarca.”

Primul avion F-35 este așteptat să ajungă în Finlanda în decursul anului 2026.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel