Un avion de luptă britanic F-35B s-a prăbușit în Marea Mediterană

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Un avion de luptă britanic F-35B, alocat portavionului HMS Queen Elizabeth al Royal Navy, s-a prăbușit în estul Mării Mediterane, a confirmat Ministerul Apărării pe 17 noiembrie. Pilotul a reuşit să se catapulteze şi a fost adus în siguranță la bordul portavionului HMS Queen Elizabeth.

Avionul cu decolare scurtă și aterizare verticală F-35B a fost unul dintre cele opt avioane britanice desfășurate pe portavionul Queen Elizabeth când se întorcea dintr-o misiune  pe care a avut-o în Orientul Îndepărtat. 

Ministerul britanic al Apărării a precizat că accidentul a avut loc la ora 10:00, ora Londrei, în timpul unei misiuni de rutină. 

Un purtător de cuvânt al ministerului britanic al apărării a declarat că pilotul unui avion F-35 britanic, care decolase de pe portavionul HMS Queen Elizabeth, s-a catapultat în timpul unui zbor de rutină deasupra Mării Mediterane, în această dimineață.

Zece F-35B ale marinei americane sunt, de asemenea, desfășurate pe portavionul HMS Queen Elizabeth.

Aeronava care s-a prăbuşit este una dintre cele 24 livrate până acum de SUA către Marea Britanie. Londra a comandat până acum 48 de avioane F-35, chiar dacă se angajase să cumpere 138 de astfel de aeronave, aminteşte publicaţia Defense News.

F-35 este dotat cu tehnologie și date extrem de sensibile. Avionul stealth proiectat de SUA - greu de detectat pe radar - este unul dintre cele mai scumpe programe militare întreprinse de armata americană.

O anchetă este deja în curs de desfășurare pentru a afla cauzele care au dus la prăbuşirea avionul britanic. Investigația se va concentra probabil pe o defecțiune tehnică sau o potențială eroare umană.

Potrivit USNI News, acesta este al treilea accident aviatic în care este implicat un F-35B. Anul trecut, un F-35B al US Marine s-a prăbușit după ce în timpul unei realimentări aeriene s-a ciocnit cu o aeronavă KC-130. În 2018, un avion F-35B s-a prăbușit în apropierea Bazei Beaufort a US Marine Corps.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel