Un avion de luptă britanic F-35B s-a prăbușit în Marea Mediterană

S.I. Catalin / 17 noi 2021 / 19:05

Un avion de luptă britanic F-35B, alocat portavionului HMS Queen Elizabeth al Royal Navy, s-a prăbușit în estul Mării Mediterane, a confirmat Ministerul Apărării pe 17 noiembrie. Pilotul a reuşit să se catapulteze şi a fost adus în siguranță la bordul portavionului HMS Queen Elizabeth.

Avionul cu decolare scurtă și aterizare verticală F-35B a fost unul dintre cele opt avioane britanice desfășurate pe portavionul Queen Elizabeth când se întorcea dintr-o misiune  pe care a avut-o în Orientul Îndepărtat. 

Ministerul britanic al Apărării a precizat că accidentul a avut loc la ora 10:00, ora Londrei, în timpul unei misiuni de rutină. 

Un purtător de cuvânt al ministerului britanic al apărării a declarat că pilotul unui avion F-35 britanic, care decolase de pe portavionul HMS Queen Elizabeth, s-a catapultat în timpul unui zbor de rutină deasupra Mării Mediterane, în această dimineață.

Zece F-35B ale marinei americane sunt, de asemenea, desfășurate pe portavionul HMS Queen Elizabeth.

Aeronava care s-a prăbuşit este una dintre cele 24 livrate până acum de SUA către Marea Britanie. Londra a comandat până acum 48 de avioane F-35, chiar dacă se angajase să cumpere 138 de astfel de aeronave, aminteşte publicaţia Defense News.

F-35 este dotat cu tehnologie și date extrem de sensibile. Avionul stealth proiectat de SUA - greu de detectat pe radar - este unul dintre cele mai scumpe programe militare întreprinse de armata americană.

O anchetă este deja în curs de desfășurare pentru a afla cauzele care au dus la prăbuşirea avionul britanic. Investigația se va concentra probabil pe o defecțiune tehnică sau o potențială eroare umană.

Potrivit USNI News, acesta este al treilea accident aviatic în care este implicat un F-35B. Anul trecut, un F-35B al US Marine s-a prăbușit după ce în timpul unei realimentări aeriene s-a ciocnit cu o aeronavă KC-130. În 2018, un avion F-35B s-a prăbușit în apropierea Bazei Beaufort a US Marine Corps.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy