Marea Britanie vrea să cumpere mai multe avioane F-35, dar impune condiţii: Costuri reduse pentru mentenanţă şi integrarea de rachete MBDA Meteor

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane britanice F-35B aflate pe portavionul HMS Queen Elizabeth. Sursă foto: Royal Navy
Avioane britanice F-35B aflate pe portavionul HMS Queen Elizabeth. Sursă foto: Royal Navy

Costurile ridicate de mentenanţă pentru avioanele F-35, dar și eșecul integrării rapide a rachetei aer-aer MBDA Meteor pe aceste aeronave, ar putea încetini planurile şi demersurile Marii Britanii de a cumpăra mai multe avioane americane de generaţia a V-a, a precizat, pe 23 iunie, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Wallace a declarat în faţa comisiei pentru apărare din parlamentul Marii Britanii că are buget pentru a cumpăra mai mult de 48 de avioane F-35, pe care armata britanică le-a comandat deja, dar ar dorit să vadă un progres cu privire la gestionarea costurilor cu întreţinerea şi cu integrarea la bordul acestor avioane a rachetei aer-aer MBDA Meteor.

„Este important pentru mine să spun companiilor BAE Systems, Lockheed Martin și tuturor celorlalți [contractori] că este în interesul tău să reduci costurile cu mentenanţa pe tot parcursul vieții [operaţionale a avioanelor F-35], pentru că pur și simplu nu vreau să fiu reținut [ în a lua decizii] de o factură cu costuri ridicate'', a precizat secretarul britanic al Apărării.

Wallace a spus în faţa comisiei pentru apărare că este important ca Marea Britanie să continue integrarea planificată a rachetelor Meteor pe F-35 şi nu acceptă ca ţara sa să fie pus la coada unei liste de aşteptare. 

Wallace a insistat să precizeze că ar trebui să fie în interesul companiilor BAE Systems şi Lockheed Martin să rezolve aceste probleme, dacă vor ca Marea Britanie să continue să cumpere avioane F-35.

Secretarul britanic al Apărării a ţinut să atragă atenţia că Marea Britanie are nevoie de mai mult de 48 de avioane F-35 și este dispusă să depună eforturi pentru o achiziţie suplimentară, dar cu condiţia ca toate companiile implicate în acest acord să joace un rol mai activ în diminuare costurilor pentru întreţinerea acestor avioane.

Toată această insistenţă a secretarului britanic al Apărării este justificată, deoarece, pentru mult timp de acum în colo, avioanele F-35 vor fi una dintre piesele de rezistenţă a capabilităţilor militare ale Marii Britanii.

Într-o analiză a The Times, publicată în luna august 2020, se preciza că Ministerul britanic al Apărării a discutat cu Statele Unite despre cumpărarea a 70 de avioane F-35 în loc de 138 câte au fost planificate iniţial.

Analiză sugerează că Marea Britanie ar putea cumpăra jumătate din cele 138 de avioane F-35 pe care le dorea iniţial, deoarece obiectivul este prea puţin probabil să fie realizat pe durata de viață a programului condus de SUA.

Din 2015, intenția Londrei a fost să cumpere 138 de avioane Lightning II pentru Armata britanică, avioane care să fie operaţionale până în anii 2060, dar până în prezent a purtat negocieri doar pentru 48 de avioane. Marea Britanie va primi alte șapte din cele 48 de avioane până în 2025, cu un an mai târziu decât era planificat.

Din 2017, costul programului de înzestrare cu avioane Lightning II a crescut de la 9,1 miliarde de lire sterline la 10,5 miliarde de lire sterline (cu 15%).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel