După retragerea militarilor afgani din fața talibanilor, Tadjikistanul a mobilizat 20.000 de rezerviști la granița dintre cele două state

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Tadjikistanul mobilizează 20.000 de rezervişti pentru a-şi proteja frontiera de 900 de kilometri cu Afganistanul, potrivit unui decret semnat de preşedintele tadjik Emomali Rahmon, informează Agerpres, care citează DPA.

Decizia a fost luată după ce peste 1.000 de soldaţi afgani s-au retras în Tadjikistan în noaptea de duminică spre luni după confruntări cu talibanii.

La rândul său, Moscova a anunţat închiderea temporară a unuia dintre consulatele sale din nordul Afganistanului, în contextul agravării situaţiei din zonă.

În Afganistan, militanţii talibani deţin de la sfârşitul lui iunie controlul asupra celui mai important punct de trecere a frontierei cu Tadjikistanul şi alte rute care duc spre această ţară. Ei şi-au intensificat ofensiva de la începutul lunii mai, când a început retragerea militarilor americani desfăşuraţi în Afganistan.

Vineri, trupele americane şi NATO, care de 20 de ani luptă contra talibanilor în Afganistan, au anunţat că se retrag din baza aeriană de la Bagram, o fază importantă a retragerii definitive a militarilor americani aflaţi pe teritoriul afgan.

Serviciile de securitate tadjice (Comitetul de stat pentru securitate naţională) au indicat luni că ''luptătorii talibani au preluat controlul total'' asupra a şase districte din provincia afgană Badakhshan, ce are graniţă cu Tadjikistanul pe o lungime de 910 km.

De partea sa, consilierul naţional pentru securitate al Afganistanului, Hamdullah Mohib, a dat asigurări că este în pregătire o contraofensivă împotriva talibanilor. 

CITEȘTE ȘI: Afganistanul acuză SUA că au părăsit Baza Bagram târziu în noapte, fără să anunțe. În urmă ar fi fost lăsați 5.000 de talibani prizonieri

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel