Afganistanul acuză SUA că au părăsit Baza Bagram târziu în noapte, fără să anunțe. În urmă ar fi fost lăsați 5.000 de talibani prizonieri

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: United States Air Force
Sursă foto: United States Air Force

Armata Afganistanului acuză SUA că au stins lumina și au plecat din Baza Aeriană Bagram. La propriu. Mai mulți militari afgani îi acuză pe americani că târziu în noapte, au părăsit baza și au oprit electricitatea, fără să își anunțe aliații.

 

 

Baza Bagram, situată la circa 70 kilometri de Kabul a fost abandonată vineri de către US Army, ca parte a retragerii din Afganistan. 

Potrivit Air Force Times, un soldat afgan, sub protecția anonimatului, a precizat că americanii nu au anunțat comandantul afgan al bazei cu privire la abandonarea ei și i-au anunțat pe afgani abia când au ajuns pe aeroportul din Kabul pentru a părăsit țara.

În momentul apogeului, Baza Aeriana Bagram a adăpostit aproximativ 100.000 de militari, fiind principala facilitate a US Army în Afganistan. De aici au fost lansate majoritatea operațiunilor aeriene și atacurilor împotriva talibanilor, în cele două decenii de război.

 

US Army a stins lumina, la propriu, și a abandonat baza Bagram, principala bază militară de unde erau coordonate operațiunile, în cei 20 de ani de război. Armata afgană acuză SUA că au abandonat baza fără să își anunțe aliații

 

În baza care ilumina permanent toată zona, la doar 20 de minute după plecarea americanilor, a fost sistată electricitatea, scufundându-se în întuneric. Noul comandant afgan al bazei, citat de Air Force Times, a declarat că a auzit zvonuri cu privire la plecarea trupelor SUA, dar abia la ora 6 dimineața s-a confirmat acest lucru. Americanii ar fi părăsit baza imediat după miezul nopții.

În tot acest timp, atrași de lipsa de electricitate și văzând cel mai probabil trupele care au părăsit baza, mai mulți hoți au intrat în facilitatea militară. Armata afgană a crezut inițial că e vorba de forțe ale talibanilor.

Americanii au lăsat în urmă echipamente neesențiale, dar și muniție pentru trupele afgane. Tehnica militară grea a fost evacuată, muniția care nu era destinată trupelor afgane aruncată în aer, iar în bază au fost abandonate mașini civile, dar și blindate militare.

În momentul apogeului ei, baza a fost echipată cu sisteme de apărare și tehnologie de ultimă oră, complexul fiind extrem de sigur, în cei 20 de ani de conflict, în pofida numeroaselor tentative de atac ale talibanilor.

Părăsirea Bazei Aeriene Bagram de US Army e un moment simbolic și, totodată istoric, al războiului din Afganistan. 

 

Surse ale BBC și ale mai multor publicații precizează că SUA ar fi lăsat în urmă 5.000 de talibani prizonieri 

 

Baza Bagram dispunea și de o închisoare care a fost în centrul mai multor controverse de-a lungul timpului, iar potrivit celor de la BBC, aproximativ 5.000 de talibani, aflați în prizonierat, ar fi fost lăsați în urmă. Aceeași informație și cifră e dată și de Business Insider. Precizăm că informațiile nu sunt confirmate de vreo sursă oficială.

Generalul afgan Asadullah Kohistani, tot pentru britanicii de la BBC, a declarat că Armata afgană se așteaptă la o ofensivă a talibanilor asupra bazei Bagram, după ce SUA au părăsit facilitatea.

Însă din păcate, în pofida faptului că există un acord între NATO și talibani, retragerea forţelor SUA şi implicit NATO din Afganistan, coincide cu creşterea atacurilor talibanilor, care de la 1 mai au capturat peste 80 de centre de district şi asediază mai multe capitale provinciale, fiind în drum spre Kabul, în timp ce Armata afgană nu poate să le facă față.

Amintim că pe data de 1 mai 2021, după aproape 20 de ani de război, forţele coaliţiei au început retragerea din Afganistan a celor 2.500 de militari americani şi 7.000 de militari ai NATO, proces care este de aşteptat să se încheie, simbolic, până pe 11 septembrie 2021.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel