Donald Trump a ordonat reducerea numărului de militari americani din Afganistan şi Irak

S.I. Catalin |
Data publicării:

Preşedintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, a ordonat reducerea efectivelor militare americane din Afganistan şi Irak până la jumătatea lunii ianuarie, a anunțat Christopher Miller, secretarul interimar al Apărării, potrivit Mediafax.

Numărul forțelor americane din Afganistan va fi redus de la 4.500 la 2.500 înainte ca Trump să-și încheie mandatul, iar în Irak, efectivele vor fi reduse de la 3.000 la 2.500.

Trump amenința că va retrage complet aceste forțe până la Crăciun, potrivit Reuters.

„Nu suntem adepţii războaielor perpetue, ar fi în antiteză cu ceea ce susţinem (...). Am îndeplinit sarcinile, acum este vremea să revenim acasă”, a arătat Christopher Miller într-o scrisoare adresată militarilor americani.

Donald Trump pledase încă din campania electorală din 2016 pentru retragerea trupelor americane din zonele de operaţiuni externe şi pentru „oprirea ridicolelor războaie fără sfârşit”.

 

Retragerea NATO din Afganistan | Stoltenberg: Ar exista riscul ca această ţară să redevină o bază pentru teroriştii

 

O retragere precipitată a NATO din Afganistan ar avea "un cost extrem de ridicat", pentru că ar exista riscul ca această ţară "să redevină o bază pentru teroriştii internaţionali", a atras atenţia marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după anunţurile făcute de SUA, relatează AFP.

,,Afganistanul riscă să redevină o bază pentru teroriştii internaţionali care planifică şi organizează atacuri în ţările noastre, iar Statul Islamic ar putea reconstrui în Afganistan califatul terorii pe care l-a pierdut în Siria şi Iran", a reacţionat Stoltenberg, ca răspuns la dorinţa preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, de a accelera retragerea militarilor americani desfăşuraţi în Afganistan.

Şeful NATO a mai formulat această atenţionare şi în timpul reuniunii miniştrilor Apărării de la sfârşitul lunii octombrie, iar argumentele sale au fost reluate luni de şeful majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, într-o atenţionare către Trump.

Liderul republican de la Casa Albă, învins la alegerile prezidenţiale de democratul Joe Biden, dar care va rămâne în funcţie până în ianuarie 2021, a promis să pună capăt "războaielor fără sfârşit" şi a vorbit despre o retragere totală până la Crăciun.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel