Pe lângă informațiile personale de bază, cum ar fi numele, datele de naștere, adresele de e-mail și parolele, unele dintre aceste încălcări ale securității datelor au dezvăluit detalii financiare foarte delicate, inclusiv informații despre carduri de credit, numere de conturi bancare și chitanțe de transferuri bancare care conțineau numere de securitate socială. Așadar, ce poți face pentru a-ți proteja identitatea online în epoca noastră a încălcărilor de date? Ei bine, iată câteva recomandări.
Nu folosi conexiuni Wi-Fi publice gratuite
O mulțime de locuri, cum ar fi cafenelele, bibliotecile și centrele comerciale, oferă Wi-Fi gratuit. Deși este o facilitate convenabilă, rețelele Wi-Fi gratuite și deschise sunt ținte ușoare pentru hackeri. Dacă folosești o astfel de rețea pentru a vă înscrie pe un site precum Betano Casino online, de exemplu, sau la casa de pariuri sportive preferată, orice informație pe care o furnizzi în formularul de înregistrare ar putea fi furată cu ușurință. Utilizarea unei rețele publice pentru a verifica vremea este un lucru, dar nu introduceți niciodată date pe care dorești să le păstrezi private și alege cazinouri dintr-o sursă de încredere.
Utilizează parole puternice
Chiar și în epoca scurgerilor de date, mulți oameni nu acordă atâta atenție parolelor pe cât ar trebui. Importanța alegerii unei parole puternice nu poate fi subestimată. Este bine să creezi o parolă care să aibă o combinație de numere și simboluri, împreună cu litere majuscule și minuscule. În plus, nu este o idee bună să folosești aceleași parole pe mai multe site-uri.
De asemenea, experții în securitate pe internet îi îndeamnă pe internauți să își schimbe parolele în mod regulat. Dacă gestionarea atâtor parole devine o provocare, luați în considerare utilizarea unui manager de parole. Acestea nu numai că îți stochează în siguranță parolele puternice, dar le pot și genera pentru tine.
Verificare pentru criptare
Dacă trebuie să furnizezi detalii sensibile, trebuie să vă asigurați că site-ul utilizează cea mai recentă tehnologie de criptare. Criptarea transformă datele într-o încurcătură ininteligibilă de simboluri, numere și litere care nu poate fi descifrată sau folosită nici măcar de cei mai pricepuți infractori cibernetici.
Căută simbolul lacătului la începutul adresei web în bara de adrese și apoi asigură-te că adresa web începe cu HTTPS și nu doar cu HTTP. Acest S înseamnă că site-ul este securizat. De asemenea, este liniștitor să vezi certificarea de securitate de la furnizori de securitate precum Cloudflare, Sophos și DigiCert.
Instalează software-ul de securitate
Există mai multe suite de securitate de înaltă calitate pe care le poți utiliza pentru a vă păstra datele în siguranță. Aceste pachete de software vin cu o varietate de instrumente, cum ar fi antispam, stocare de parole și alte funcții antifurt. Unele dintre cele mai bune pachete de securitate costă ceva bani, dar sunt bani bine cheltuiți atunci când luați în considerare consecințele compromiterii datelor tale.
Merită menționat faptul că software-ul de protecție a datelor personale îți va oferi un nivel suplimentar de securitate pentru rețeaua ta. Dacă vreun neisprăvit a încercat să îți spargă rețeaua, software-ul de protecție a datelor te va anunța imediat.
Termeni de utilizare și politici de confidențialitate
Dacă ai descărcat vreodată o aplicație, probabil că ți s-a cerut să acorzi o serie de permisiuni, cum ar fi accesul la conturile de socializare și chiar la fotografii. Trebuie să fii atent, mai ales atunci când aceste permisiuni nu au nicio legătură cu funcționarea aplicației.
În mod similar, oricine este nevoit să împărtășească detalii cu un site web ar trebui să se asigure că citește politica de confidențialitate a site-ului respectiv. Aici poți afla ce informații solicită site-ul și cum sunt folosite acestea. Mai mult, o politică de confidențialitate ar trebui să îți spună cum îți protejează site-ul datele.
Limitează informațiile pe care le furnizezi
.Pur și simplu, cei care nu furnizează informații private online îi lasă pe hackeri cu foarte puțin sau deloc la îndemână. Platformele de socializare sunt pline de utilizatori care postează, fără să vrea, mult prea multe informații care pot fi folosite de terțe părți rău intenționate.
Nici măcar nu trebuie să fii un hacker priceput pentru a profita de cineva care împărtășește prea mult din neglijență. Nu posta niciodată informații precum adresa, numărul de telefon sau informații mai critice, cum ar fi detaliile bancare și ale cărților de credit. Acest lucru este evident pentru majoritatea oamenilor, dar mulți oameni încă o fac.
Pune totul laolaltă
Încălcările de date și atacurile cibernetice se întâmplă mult mai frecvent decât vă dați seama. Iar atunci când se întâmplă, de obicei, nu sunt afectate doar câteva persoane. Aceste breșe afectează adesea milioane și uneori miliarde de oameni. Ținând cont de sfaturile împărtășite aici și folosind bunul simț, îți poți minimiza foarte mult șansele de a deveni o victimă a furtului de identitate, a fraudei și a oricărui alt pericol la care este predispusă comunitatea online
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News