Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor

Armata rusă acționând în zona Zaporojie, teritoriu ucrainean ocupat ilegal. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Armata rusă acționând în zona Zaporojie, teritoriu ucrainean ocupat ilegal. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Pentru cine a avut urechi să audă Rusia și-a anunțat luna aceasta obiectivele principale în războiul de agresiune pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei.

Imediat după simulacrul de alegeri care a avut loc pe 17 martie 2024, în urma cărora opoziția nu a fost lăsată să participe, alegeri care au coincis cu uciderea cu doar câteva zile înainte a lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, aflat în detenție într-o colonie din Siberia, președintele rus și-a anunțat principalele obiective în Ucraina.

Putin a anunțat oficial întărirea complexului militar și industrial al Rusiei, în contextul în care industria de apărare e în acest moment turată la maximum și trecută la industrie de război, întărirea forțelor armate și crearea unei zone de securitate, o zonă tampon dincolo de linia celor patru regiuni ucrainene pe care rușii le-au anexat anul trecut, dar pe care nu le controlează în totalitate. E vorba de Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Rusia a accelerat îngrijorător de mult mașinăria de război asupra Ucrainei, în contextul unei Europe ezitante în ceea ce privește asistența militară pentru Ucraina, a Statelor Unite ale Americii aflate în război politic intern, conflict ce a dus la suspendarea ajutorului militar american, situație ce durează deja de mai bine de patru luni și care are consecințe negative majore asupra Ucrainei.

Situația e critică iar ucrainenii au nevoie urgent de deblocarea ajutorului militar din partea Occidentului, în caz contrar fiind aproape imposibil de evitat pierderea de teren.

 

Ce înseamnă o „Armata a Niprului”. Îngrijorări despre luarea cu asalt a malului drept unde s-a retras Armata ucraineană

 

2. Transport ... (rusia-armata-industrie-de-aparare_45316300.png)

Transport militar al Armatei ruse. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

În ultima ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic difuzat de DefenseRomania, analistul Ștefan Popescu, doctor în istoria relaţiilor internaţionale și fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al României, a vorbit despre obiectivele anunțate de Putin în Ucraina, corelându-le îngrijorat de anunțul ministrului Apărării Serghei Șoigu cu privire la crearea unor noi armate.

Ștefan Popescu subliniază faptul că e greu de crezut că o decizie de creare a unei forțe militare ruse pe Nipru ar fi luată de Moscova fără să ia în considerare controlul și malului opus unde se află în prezent forțele ucrainene de apărare.

„Vladimir Putin în declarațiile sale date imediat după alegeri ne-a oferit ceea ce va face în Ucraina. Ne-a spus clar obiectivele principale, întărirea complexului militaro-industrial, întărirea forțelor armate și ceea ce mi s-a părut foarte neliniștitor faptul că rușii doresc să creeze o barieră de securitate, o bandă militară de control, dincolo de linia pe care o au în vedere unde să oprească anexarea teritoriului ucrainean și cele afirmate de Serghei Șoigu în ceea ce privește crearea Armatei Niprului. Poate experții militari și generalii români vor putea confirma, dar nu cred că rușii vor crea baze pe Nipru fără să controleze și malul opus”, a punctat Ștefan Popescu.

Desigur, un avans nedorit rus pe malul drept al Niprului ar apropia și mai mult forțele ruse de Odesa, Nikolaev și implicit Gurile Dunării.  

Amintim că în prezent în zona Herson ucrainenii controlează malul vestic (drept) al Niprului, în timp ce ocupantul rus ocupă malul opus. În ciuda unor incursiuni spectaculoase pe malul stâng efectuate de forțele speciale ucrainene, statu quo-ul în regiune e neschimbat din toamna lui 2022 când în urma unei spectaculoase contraofensive ucrainene, forțele ruse au fost împinse pe malul opus.

Podcastul integral Obiectiv EuroAtlantic unde Ștefan Popescu analizează simulacrul de scrutin electoral din Rusia, „Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa nu are voie să repete greșelile din anii 1930”   

 

Rusia se pregătește intens de război. Rușii se simt „amenințați” și formează doar anul acesta două noi armate, 14 divizii și 16 brigăzi

 

Referirile analistului Ștefan Popescu sunt la anunțul lui Serghei Șoigu de a crea noi armate, inclusiv o Flotila fluvială Nipru.

Pe 20.03.2024, în cadrul Centrului național pentru conducerea apărării Federației Ruse din Moscova, s-a desfășurat o reuniune a Colegiului Ministerului rus al Apărării, sub conducerea ministrului Serghei Șoigu. Cu această ocazie, Șoigu a anunțat că, până la sfârșitul anului, vor fi formate două armate de arme întrunite, 14 divizii și 16 brigăzi.

,,Până la sfârșitul acestui an, este planificată formarea a două armate de arme întrunite și a 30 de mari unități militare, din care 14 divizii și 16 brigăzi”, a declarat ministrul rus al apărării, citat de agenția de presă Interfax.

,,Vom continua să îmbunătățim capacitatea de luptă și să creștem efectivele Forțelor Armate proporțional cu amenințările emergente la adresa securității țării”, a precizat Șoigu.

,,Au fost formate deja un corp de armată, o divizie de infanterie moto, Flotila fluvială Nipru și o brigadă de nave fluviale a flotilei”, a menționat ministrul rus al apărării.

3. Militar al... (armata-rusa-rusia_11551800.png)

Militar al Armatei ruse. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Anterior, pe 05 martie, în cadrul unei conferințe telefonice, Serghei Șoigu a anunțat că, prin decret al președintelui Federației Ruse, au fost reînființate Regiunile Militare Moscova și Leningrad.

După cum este cunoscut, în anul 2010, prin unificarea celor două regiuni militare, a fost formată Regiunea Militară Vest.

Ministerul rus al Apărării a precizat că majorarea efectivelor Forțelor Armate se datorează creșterii amenințărilor la adresa Federației Ruse asociate cu defășurarea așa-zisei „operații militare speciale” și extinderea NATO.

CITEȘTE ȘI: Bombele cu planare sunt asul din mâneca Rusiei ce trebuie rapid neutralizat. FAB-3000 ar fi cu adevărat devastatoare pentru Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel