Chiar dacă a trecut un an de la semnarea acordului, ostilitățile și abuzurile drepturilor omului au rămas încă o problemă.
Deputatul PNL precizează că războiul cu implicarea directă și indirectă a unor actori regionali și externi a făcut victime mii de soldați și civili, zeci de mii de persoane strămutate, zeci de prizonieri de război și deținuți. Ca urmare a războiului, multe monumente istorice și religioase din Nagorno -Karabah, inclusiv cele care sunt considerate ca situri importante ale patrimoniului creștin, au fost distruse sau deteriorate.
Ben Oni Ardelean este de părere că toate părțile implicate în conflictul din Nagorno-Karabah trebuie să fie convinse că acest conflict poate fi revoltat numai prin mijloace paşnice, iar dialogul politic trebuie reluat sub auspiciile OSCE, singurul format de mediere convenit la nivel internațional.
Ardelean încurajează eforturile părții române susținute de zece state membre ale Uniunii Europene de a determina Bruxelles-ul să joace un rol mai activ în Caucazul de Sud, orientat în special pe rezolvarea imediată a consecințelor umanitare ale ostilităților de anul trecut.
Azerbaidjanul şi Armenia au semnat sub egida Rusiei, în urmă cu un an, un acord pentru încetarea ostilităţilor în conflictul din Nagorno-Karabah care consacră victoriile militare azere după şase săptămâni de lupte sângeroase.
Nagorno-Karabah şi-a autoproclamat independenţa faţă de Azerbaidjan, intrând în anii 1990 într-un conflict armat care s-a soldat cu circa 30.000 de morţi.
La sfârşitul lui septembrie 2020 au reizbucnit confruntările între forțele armene şi armata azeră, acestea fiind cele mai sângeroase din ultimii 30 de ani.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News