Rusia și-a luat inima în dinți: T-14 Armata, aruncat în războiul din Ucraina. „Tancurile T-14 Armata se îndreaptă spre Vest”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
tancul rusesc T-14 Armata
tancul rusesc T-14 Armata

Rusia a aruncat în războiul din Ucraina tot ce avea mai bun în depozite. Ezitările oficialilor militari ruși de a folosi arme cu care se lăudau în anii trecuți, arată că fie aceste arme minune sunt disponibile în cantități prea mici, fie au unele probleme care le fac vulnerabile în luptă, fie e vorba de ambele cazuri.

În această situație se află și mult-lăudatul tanc T-14 Armata care până acum nu a fost dislocat în Ucraina, deși oficialii ruși asigurau, anul trecut, că primele douăzeci de tancuri vor fi livrate armatei ruse în decurs de câteva luni.

Videoclipuri și imagini cu cel mai avansat tanc de luptă principal (MBT) al Rusiei, T-14 Armata, au apărut online, iar mai multe instituții de presă ruse raportează că tancul a fost depistat pe frontul din Ucraina.

Prezentatorul TV și propagandistul de casă al lui Putin, Vladimir Soloviov, a distribuit pe Telegram mai multe fotografii și videoclipuri cu tancul T-14 Armata, lăsând să se înțeleagă că Armata rusă de pe frontul din Ucraina a primit în dotare tancurile minune: „M-am întors dintr-o altă călătorie în prima linie cu primele fotografii ale coordonării de luptă a echipajelor de tancuri T-14 Armata”, scrie Soloviov.

„T-14 Armata se îndreaptă spre Vest”, a mai adăugat propagandistul rus.

Totuși, trebuie precizat că nu se cunoaște exact unde a fost filmat sau fotografiat tancul T-14. Rapoartele rusești sugerează că echipajele T-14 au fost filmate în timp ce efectuau un antrenament de coordonare a luptei, posibil în zona frontului din Ucraina.

Potrivit unor surse mass-media ruse, tancurile T-14 Armata sunt în curs de pregătire pentru desfășurare în Donbas.

 

Tancul T-14 "Armata"

 

Pe hârtie, caracteristicile tehnice ale tancului T-14 sunt unele revoluționare și depășesc toate tancurile care sunt produse în Rusia și la nivel global.

Principalele sale caracteristici sunt un grad ridicat de protecție pasivă și activă a blindajului, apoi o mobilitate și trecere excelentă, precum și o putere mare de foc.

Armamentul principal al tancului este un tun de nouă generație calibrul 2A82 125 mm, cu un sistem de control digitalizat. Armamentul său este completat de rachete antitanc Sokol, o mitralieră de 12,7 mm și un tun de 30 mm.

Membrii echipajului au la dispoziție camere și senzori care le permit să lanseze, să acționeze și să se apere. În timpul producției sale, a fost utilizată o tehnologie care ajută la reducerea căldurii emanate și a reflexiei radar, ceea ce a dus la caracteristici de „stealth” ridicate, scrie publicația Opex360.

 

Are Rusia suficiente T-14?

 

Cu toate acestea, rămâne neclar câte tancuri T-14, în total, pot fi dislocate în zona de luptă, în condițiile în care nu se știe câte are armata.

Înregistrările arată cel puțin două tancuri care se deplasează pe un drum de pământ, iar unul arată ceață densă în zonă.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

În decembrie 2021, corporația de stat Rostec a anunțat începerea producției în serie a tancului T-14 Armata.

Cu toate acestea, prim-vicepreședintele Comitetului Comisiei Militar-Industriale (MIK) din Rusia, a declarat într- un interviu pentru Interfax că testele pe T-14 sunt în curs și se așteaptă să fie finalizate în 2022, iar „mai mult de 40 de tancuri Armata vor fi transferate trupelor, după 2023”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel