Baltica ne arată ce ar însemna pentru România o Rusie la Gurile Dunării: Rusia modifică unilateral granițele cu două state NATO în Marea Baltică

Cătălin Costea |
Data publicării:
Foto: Nord Stream 2 / Gazprom
Foto: Nord Stream 2 / Gazprom

Dacă mai avem îndoieli privind modul cum ar arăta vecinătatea noastră în Marea Neagră în cazul în care Rusia ar ocupa regiunea Odesa și ar ajunge la Gurile Dunării, putem înțelege foarte bine din ceea ce se întâmplă în prezent în Marea Baltică.

Potrivit unui proiect de decret din 21 mai, publicat pe site-ul guvernului rus, Kremlinul a luat măsuri unilaterale pentru modificarea graniței maritime cu Lituania și Finlanda, în Marea Baltică.

Cele două țări membre ale UE și NATO nu au reacționat încă oficial la decizia Rusiei, iar acesta nu a fost recunoscută la nivel internațional și, foarte probabil, nu va fi vreodată recunoscută.

Cu toate acestea, Rusia intenţionează să-şi însuşească apele maritime interioare în partea de est a Golfului Finlandei şi pe cele din apropierea oraşelor Baltiysk şi Zelenogradsk din regiunea Kaliningrad, conform decretului elaborat de Ministerul rus al Apărării.

Mai concert, prin proiectul de decret, Rusia își propune să modifice coordonatele geografice care stabilesc lățimea mării teritoriale rusești și zona din apropierea litoralului și a insulelor Sommers, Jahi, Rodsher, Malyi Tyuters, Vigrund și Gogland, precum și a Capului de Nord de pe râul Narva, de lângă granița de stat cu Finlanda. 

 

Rusia a reconsiderat și granița cu Lituania

 

2. Elicopter ... (armata-rusia-elicopter1_20085100.jpg)

Elicopter al Armatei ruse / Ministerul rus al Apărării, Facebook

În modificările anunțate, Rusia a reconsiderat și zonele din apropierea diviziunii Curonian și Vistula și a Capului Taran de la granița cu Lituania.

În argumentația sa, decretul susține necesitatea recalculării coordonatele geografice care ar fi fost înregistrate bazându-se pe hărți de navigație marină la scară mică, “din secolul XX”,  care „nu permit determinarea cu precizie a frontierei apelor maritime interne” ale Rusiei.

Coordonatele geografice valabile, stabilite printr-un decret al Consiliului de Miniștri al URSS în 1985, „nu corespund în totalitate situației geografice actuale”, se arată în document.

Potrivit ministrului de externe lituanian Gabrielius Landsbergis “o altă operațiune hibridă rusă este în desfășurare, de data aceasta încercând să răspândească frica, incertitudinea și îndoielile cu privire la intențiile lor în Marea Baltică”.

Acesta consideră acțiunea Rusiei o escaladare evidentă împotriva NATO și a UE, care trebuie să fie întâmpinată “cu un răspuns ferm și adecvat”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel