Armata afgană a dezertat în masă. Un avion militar al Afganistanului a fost doborât de Uzbekistan

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Afganistan
Sursă foto: Ministerul Apărării din Afganistan

Sute de soldaţi afgani au fugit în Uzbekistan cu 22 de avioane militare şi 24 de elicoptere în timpul weekendului trecut, inclusiv o aeronavă ce s-a ciocnit cu un avion de luptă uzbec care o escorta provocând prăbuşirea ambelor aparate, a anunţat luni Uzbekistanul, informează Agerpres, citând Reuters. Totodată, într-un incident separat, uzbecii au doborât o aeronavă militară afgană care a pătruns în spațiul lor aerian.

Ministerul Apărării uzbec a declarat mai devreme că un avion militar afgan a fost doborât după ce a trecut frontiera.

Uzbekistanul a anunțat prin Ministerul Apărării că avionul militar afgan a fost doborât de forţele de apărare antiaeriană uzbece.

Cei de la Reuters nu precizează despre ce avion e vorba. Pilotul a reușit să se catapulteze și a supraviețuit.

Cert e că un total de 585 de soldaţi afgani au sosit la bordul avioanelor şi alţi 158 au trecut graniţa pe jos duminică, a anunţat biroul procurorului general al Uzbekistanului într-un comunicat.

Avionul s-a prăbuşit duminică noapte în cea mai sudică provincie a Uzbekistanului, Surxondaryo, adiacentă Afganistanului.

Guvernul afgan a căzut duminică şi insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei Kabul.

Imediat după căderea Kabulului, președintele afgan Ashraf Ghani a părăsit țara iar evacuarea diplomaţilor şi a altor cetăţeni străini a fost organizată într-un ritm intens în weekend la Kabul.

CITEȘTE ȘI: Afganii recurg la măsuri disperate. Încearcă să urce în avioanele militare care se pregătesc de decolare (FOTO/VIDEO)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel