Armata afgană a dezertat în masă. Un avion militar al Afganistanului a fost doborât de Uzbekistan

Tudor Curtifan / 16 aug 2021 / 20:13
Sursă foto: Ministerul Apărării din Afganistan
Sursă foto: Ministerul Apărării din Afganistan

Sute de soldaţi afgani au fugit în Uzbekistan cu 22 de avioane militare şi 24 de elicoptere în timpul weekendului trecut, inclusiv o aeronavă ce s-a ciocnit cu un avion de luptă uzbec care o escorta provocând prăbuşirea ambelor aparate, a anunţat luni Uzbekistanul, informează Agerpres, citând Reuters. Totodată, într-un incident separat, uzbecii au doborât o aeronavă militară afgană care a pătruns în spațiul lor aerian.

Ministerul Apărării uzbec a declarat mai devreme că un avion militar afgan a fost doborât după ce a trecut frontiera.

Uzbekistanul a anunțat prin Ministerul Apărării că avionul militar afgan a fost doborât de forţele de apărare antiaeriană uzbece.

Cei de la Reuters nu precizează despre ce avion e vorba. Pilotul a reușit să se catapulteze și a supraviețuit.

Cert e că un total de 585 de soldaţi afgani au sosit la bordul avioanelor şi alţi 158 au trecut graniţa pe jos duminică, a anunţat biroul procurorului general al Uzbekistanului într-un comunicat.

Avionul s-a prăbuşit duminică noapte în cea mai sudică provincie a Uzbekistanului, Surxondaryo, adiacentă Afganistanului.

Guvernul afgan a căzut duminică şi insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei Kabul.

Imediat după căderea Kabulului, președintele afgan Ashraf Ghani a părăsit țara iar evacuarea diplomaţilor şi a altor cetăţeni străini a fost organizată într-un ritm intens în weekend la Kabul.

CITEȘTE ȘI: Afganii recurg la măsuri disperate. Încearcă să urce în avioanele militare care se pregătesc de decolare (FOTO/VIDEO)

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy