Urmărește emisiunea live



Zece state europene 'regretă' decizia SUA de a ieși din Tratatul Cer Deschis. România nu e printre semnatare

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Zece ţări europene şi-au exprimat regretul în legătură cu decizia Washingtonului de a se retrage din Tratatul internaţional Cer Deschis (Open Skies). Acestea au împărtăşind în acelaşi timp "preocupările" SUA cu privire la Rusia, potrivit AFP.

 

"Regretăm anunţul guvernului SUA privind intenţia sa de a se retrage din Tratatul Cer Deschis, chiar dacă împărtăşim preocupările sale cu privire la punerea în aplicare a dispoziţiilor acestui tratat de către Federaţia Rusă", se subliniază într-un comunicat semnat de zece ţări.

Statele semnatare sunt: Germania, Franța, Italia, Spania, Belgia, Olanda, Luxembourg, Finlanda, Cehia și Suedia.

Donald Trump a anunţat retragerea SUA din tratatul internaţional Cer Deschis, care permite verificarea mişcărilor militare şi a măsurilor de limitare a armelor în ţările semnatare. "Rusia nu a respectat tratatul", a declarat preşedintele american. ''Atât timp cât nu respectă tratatul, ne vom retrage'', a precizat preşedintele american.

Casa Albă susține că decizia de a se retrage din Tratatul 'Cer Deschis' vine după ce Rusia a încălcat de mai multe ori acordul. Washingtonul precizează că imaginile colectate prin zborurile permise pe bază de reciprocitate pot fi obţinute mai rapid şi prin costuri mai mici prin sateliţi.

România nu a semnat comunicatul, dar șeful diplomației române Bogdan Aurescu a declarat că țara noastră „împărtășește preocuparea SUA” cu privire la „implementarea selectivă pe care Federația Rusă a avut-o în ceea ce privește prevederile Tratatului Cer Deschis.

Tratatul - la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România - permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

Potrivit Agerpres, Tratatul Cer Deschis a fost propus iniţial de preşedintele american Dwight Eisenhower în 1955. Acordul a fost semnat în cele din urmă de Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria, începând din 1992, şi a intrat în vigoare în 2002.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel