Un submarin rusesc a urmărit portavionul Queen Elizabeth în Marea Mediterană. Nou episod al provocărilor ruse

Ionel Copcea |
Data publicării:
Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth, împreună cu o parte a grupului său naval de luptă, sursă foto: Royal Navy
Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth, împreună cu o parte a grupului său naval de luptă, sursă foto: Royal Navy

Potrivit gazetei The Daily Telegraph, Rusia a urmărit în Marea Mediterană gruparea navală a portavionului HSM Queen Elizabeth, iar militarii britanici au fost nevoiți să ia măsuri pentru a se proteja împotriva supravegherii.

Publicația, citând surse proprii, a informat că, la patru zile după incidentul din Marea Neagră, când distrugătorul britanic HMS Defender a intrat în apele teritoriale rusești în apropiere de Crimeea, adică pe 27 iunie, conducerea grupării portavionului HSM Queen Elizabeth a suspectat faptul că un submarin rusesc supraveghează navele britanice în Marea Mediterană.

După cum au informat militarii britanici, în proximitatea grupării portavionului britanic s-a aflat un submarin diesel-electric din clasa Kilo aparținând Flotei ruse din Marea Neagră. Pentru căutarea submarinului au fost ridicate în aer două elicoptere antisubmarin Merlin Mk2, unul de pe portavionul HSM Queen Elizabeth, iar altul de pe nava de sprijin Fort Victoria. Elicopterele au instalat geamanduri hidroacustice comandate prin radio, pentru detectarea submarinului.

Gazeta britanică nu deține date privind eventuala descoperire a submarinului rusesc, iar Ministerul Apărării de la Londra nu a comentat informațiile, precizând doar că “au fost luate măsuri serioase pentru protejarea grupării portavionului HSM Queen Elizabeth, inclusiv împotriva submarinelor rusești”.

Probabil că submarinul rusesc nu a fost găsit, pentru că, în caz contrar, informația ar fi fost rapid mediatizată și s-ar fi reproșat oficial rușilor. Dacă, într-adevăr a existat acest submarin este deja o altă întrebare. Nici Ministerul rus al Apărării nu a comentat aceste informații.

Între timp, portavionul HSM Queen Elizabeth a ieșit din Marea Mediterană. Acesta a traversat Canalul Suez și se îndreaptă spre Marea Arabiei. Pe 06 iulie, cel de-al doilea portavion al Marinei Regale britanice, HMS Prince of Wales a intrat în Marea Mediterană. Acesta este însoțit de navele de patrulare HMS Dasher (P280) și HMS Pursuer (P273). Portavionul s-a deplasat la baza din Gibraltar, unde, cu o zi înainte, a sosit și submarinul nuclear britanic Artful, dotat cu rachete de croazieră Tomahawk.

 

Incidentele între Marea Britanie și Federația Rusă s-au înmulțit în ultimul timp

 

Comentariul autorului: La sfârșitul lunii iunie, Rusia a desfășurat importante exerciții aeronavale în estul Mării Mediterane, în proximitatea portavionului HMS Queen Elizabeth, aflat la sud de Cipru. La acestea au participat cinci nave de luptă, între care crucișătorul Moscova și fregatele Amiral Makarov și Amiral Essen, precum și submarinele diesel-electrice Stary Oskol și Rostov pe Don. De asemenea, la activități au luat parte două avioane de vânătoare MiG-31K, dotate cu rachete hipersonice Kinzhal, și trei bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3.

În acest context, s-au produs mai multe evenimente între nave și avioane rusești și britanice, care nu numai că s-au monitorizat reciproc, dar au fost folosite și ca ținte pentru simularea unor atacuri cu rachete.

Astfel, forțele și mijloacele rusești din estul Mării Mediterane au executat lansări de rachete într-un raion maritim, situat la numai 30 de kilometri de portavionul britanic. Pe de altă parte, avioane de vânătoare F-35B de la bordul portavionului HMS Queen Elizabeth au zburat în apropierea navelor rusești.

Cu siguranță că unul dintre cele două submarine rusești participante la exerciții s-a aflat, la un moment dat, și în proximitatea portavionului britanic. Însă, rușii au dovedit în mai multe rânduri că sunt foarte greu de descoperit de către mijloacele antisubmarin ale NATO. Datorită zgomotului foarte redus pe care îl produc în timpul deplasării, submarinele din clasa Kilo sunt greu de interceptat. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel