Un expert al Bundeswehrului surprinde: Germania ar fi avut soarta Armeniei dacă ar fi luptat împotriva Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata germană, sursă foto: Bundeswehr Facebook
Armata germană, sursă foto: Bundeswehr Facebook

Germania e principala economie a Uniunii Europene și, deopotrivă, una din cele mai importante forțe armate ale NATO. Din această perspectivă declarația unui locotenent-colonel din cadrul Bundeswehrului în ceea ce privește războiul din Nagorno-Karabah a ridicat numeroase sprâncene.

Locotenent-colonelul german Michael Karl, expert în cadrul Institutul German pentru Studii de Apărare și Strategice, care se află sub incidența Bundeswehrului, a precizat că în cazul în care Germania ar fi luptat împotriva Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah, țara sa nu ar fi avut mai mult noroc decât Armenia.

Ofițerul german și-a explicat ulterior afirmația și a subliniat că ceea ce s-a întâmplat în Nagorno-Karabah trebuie să fie o lecție asupra conflictelor viitorului.

 

Armata Germaniei nu ar fi putut face față atacului Azerbaidjanului, în opinia unui ofițer din cadrul Bundeswehrului 

 

Pentru a o spune cât mai direct, dacă Armata Germaniei ar fi trebuit să lupte împotriva Azerbaidjanului într-un asemenea conflict specific, nu ar fi avut mai mult noroc”, a precizat cadrul militar german, citat de publicația franceză Opex360. El a precizat că nici Germania nu ar fi putut face față dronelor și tacticii azere și, în pofida resurselor și capacităților militare net în favoarea nemților, sistemele de apărare ale acestora din urmă nu ar fi putut opri atacurile.

Michael Karl a dat exemplul dronelor kamikaze, mai ales dacă acestea acționează în roi. „Spre deosebire de o rachetă căreia noi îi setăm coordonatele țintei, aceste tipuri de drone au capacitatea de a urmări singure ținta și pot fi programate să atace inclusiv mai multe tancuri”, a precizat acesta.

Cadrul militar german e de părere că țara sa trebuie să lucreze la complementaritatea dintre Forțele Aeriene și Forțele Terestre, în special pe componenta războiului împotriva dronelor iar Bundeswehrul să dispună de tehnologii de vârf pentru a contracara această amenințare.

Sursa citată amintește că ceea ce s-a întâmplat anul trecut în Nagorno-Karabah a accelerat strategia marilor puteri în ceea ce privește combaterea dronelor. Sistemele utilizate de Azerbaidjan și modul în care au reușit să se impună e o lecție pentru întărirea capacității de a combate UAV-urile

 

Azerbaidjanul a arătat pentru prima oară cât de eficiente sunt UAV-urile în războaiele actuale, dacă sunt folosite corect

 

În pofida faptului că mulți experți au pariat pe Armata Armeniei în timpul confruntărilor, aceștia din urmă au fost nevoiți să își recunoască înfrângerea, fapt ce a dus la tensiuni politice majore la Erevan

Anul trecut, în timpul reluării războiului din Nagorno-Karanbah, după doar câteva zile de confruntări superioritatea azeră devenea tot mai evidentă. Armenii nu au reușit să facă față dronelor turcești Bayraktar TB2, dronelor kamikaze și întregii tehnici militare achiziționată din Turcia și Israel. Iar mijloacele de război electronic folosite de azeri, coroborat cu atacurile aeriene, au neutralizat apărarea armeană. 

La toate acestea se adaugă acțiunile întreprinse de forțele speciale azere și angrenarea în război a mercenarilor recrutați de turci din rândul milițiilor siriene care, în mod cert, au avut un impact psihologic major asupra populației.

Amintim că în cursul anului trecut războiul dintre Armenia și Azerbaidjan a fost reluat ca urmare a unui atac al părții azere în Nagorno-Karabah. Acordul de pace, la care Armenia şi Azerbaidjanul au ajuns la începutul lui noiembrie 2020, a fost semnat cu medierea Rusiei, și a pus capăt la şase săptămâni de confruntări în care au murit peste 6.000 de oameni.

Enclavă cu majoritate armeană alipită în 1921 la Azerbaidjan de autorităţile sovietice, Nagorno-Karabah şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, cu sprijinul Armeniei.

A urmat un război între Armenia şi Azerbaidjan. O încetare a focului a fost încheiată în 1994. Reluarea conflictului anul trecut a fost cel mai grav incident dintre cele două state din ultimii 30 de ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel