Un cunoscut lider de gherilă afgan, care a luptat împotriva URSS iar mai apoi alături de SUA împotriva talibanilor, promite să reia luptele

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Un cunoscut comandant de gherilă afgan care a luptat împotriva forţelor de ocupaţie sovietice, apoi împotriva talibanilor, a promis vineri să reia din nou lupta împotriva acestora din urmă, în timp ce insurgenţii câştigă teren în bastionul său din Herat (vest), a relatat AFP, potrivit agenției Agerpres.

"Ne vom alătura în curând frontului şi, cu ajutorul lui Allah, vom schimba datele" jocului, a declarat Ismail Khan, unul dintre principalii lideri ai Alianţei Nordului, care a ajutat la răsturnarea regimului taliban în timpul intervenţiei SUA în 2001.

Khan, acum în vârstă de 75 de ani, a făcut această declaraţie în ziua în care talibanii au anunţat că ei controlează 85% din teritoriul afgan, inclusiv puncte de frontieră importante cu Iranul, Tadjikistanul şi Turkmenistanul.

El a atribuit autorităţilor afgane responsabilitatea pentru pierderea a zeci de districte de la lansarea, la începutul lunii mai, a unei ofensive a talibanilor, în special în nordul şi vestul ţării, care a coincis cu începerea retragerii trupelor americane din Afganistan.

Mai multe districte din provincia Herat au căzut în mâinile insurgenţilor în cursul săptămânii, rezultat al "lipsei de atenţie, al informaţiilor eronate şi altor numeroase motive", a declarat Khan.

"Lansăm un apel către toate forţele de securitate să reziste cu curaj", a declarat fostul comandant într-o conferinţă de presă, asigurând că sute de civili din diverse provincii s-au apropiat de el, spunându-i că sunt gata să pună mâna pe arme împotriva talibanilor.

În ultimele zile, numeroase înregistrări video şi fotografii au inundat reţele de social media, arătând personalităţi afgane, între care parlamentari, pregătindu-se împreună cu susţinătorii lor să lupte împotriva insurgenţilor.

Unele înregistrări video, care nu au putut fi verificate în mod independent, arată sute de femei înarmate pregătite să lupte.

"Sperăm că bărbaţii şi femeile din Herat vor decide acum să susţină rezistenţa pentru a-şi apăra libertatea şi onoarea", a afirmat Khan.

 

Milițiile conduse de Khan au reputat mai multe victorii împotriva talibanilor. Khan a fost capturat, dar a evadat

 


Redutabila miliţie a lui Ismail Khan a repurtat o serie de victorii împotriva talibanilor în anii 1990, dar liderul său a trebuit să fugă în Iran cu mii de oameni în 1995, după dezertarea unuia dintre aliaţii săi cheie.

În 1997, Khan a fost capturat de talibani, care preluaseră puterea cu un an înainte, în timp ce el revenise în Afganistan pentru a organiza o rebeliune împotriva regimului lor.

Doi ani mai târziu, Khan a evadat din închisoarea din Kandahar (sud) şi a reluat lupta în timpul intervenţiei americane din 2001.

Ismail Khan a fost un timp ministru în guvernul fostului preşedinte Hamid Karzai (2001-2014), dar se pare că a preferat să revină la Herat, fiind acuzat că ar considera provincia drept feuda sa personală. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel