Trump retrage SUA din Tratatul 'Cer Deschis'. SUA acuză Rusia că a încălcat prevederile tratatului

Tudor Curtifan |
Data publicării:
avion de recunoaștere RC-135W
avion de recunoaștere RC-135W

Administrația Trump urmează să retragă Statele Unite din Tratatul 'Cer Deschis' (Open Skies). Washingtonul acuză Rusia că nu a respectat prevederile acestui tratat.

Tratatul 'Cer Deschis' permite zboruri de recunoaștere între națiunile membre. Din Tratat face parte și Federația Rusă.

Potrivit Defense News, SUA au luat o decizie finală cu privire la retragerea din acest Tratat. Anunțul oficial urmează să fie făcut de către președintele Donald Trump până la finalul acestei săptămâni.

Informația a fost publicată prima oară de către cei de la New York Times.

Sursa citată precizează că Donald Trump a confirmat retragerea SUA din Tratatul 'Cer Deschis'. Decizia nu este una surprinzătoare în condițiile în care încă de la finalul anului trecut SUA au informat aliații europeni despre această intenție.

SUA au început deja să îi informeze pe ceilalți 34 de membri ai Tratatului cu privire decizia finală de a se retrage. 

 

SUA acuză Rusia că nu a respectat prevederile Tratatului 'Cer Deschis'

 

Casa Albă susține că decizia de a se retrage din Tratatul 'Cer Deschis' vine după ce Rusia a încălcat de mai multe ori acordul. Washingtonul precizează că imaginile colectate prin zborurile permise pe bază de reciprocitate pot fi obţinute mai rapid şi prin costuri mai mici prin sateliţi.

Totodată, agenția de presă Mediafax amintește că fostul preşedinte american Dwight Eisenhower a propus în anul 1955 ca Statele Unite şi URSS să efectueze zboruri de recunoaştere pe bază de reciprocitate, dar ideea a fost respinsă de Moscova. Fostul preşedinte George H.W. Bush a reluat ideea în mai 1989, iar Tratatul a intrat în vigoare în ianuarie 2002. În prezent, 35 de naţiuni participă la acest tratat.

Printre statele participante la tratat se numără și România.

Principalele obiective ale tratatului sunt dezvoltarea transparenţei, acordarea de asistenţă în supervizarea îndeplinirii acordurilor privind controlul armelor, extinderea posibilităţilor de evitare a crizelor şi soluţionarea situaţiilor de criză în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi altor organizaţii internaţionale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel