Talibanii câștigă teren în fața Forțelor afgane

Eduard Pascu / 01 feb 2021 / 13:34

Forţele afgane au abandonat aproape 200 de puncte de control din provincia afgană Kandahar, aflate acum în mâinile talibanilor, a anunţat luni, într-un raport trimestrial, Biroul inspectorului general special pentru reconstrucţia Afganistanului (SIGAR), organizaţie oficială americană care desfăşoară audit şi investigaţii pentru a promova eficienţa programelor de reconstrucţie şi a preveni fraudele, transmite dpa.

Raportul SIGAR a fost prezentat într-o perioadă în care efectivele militare americane din Afganistan au ajuns la cel mai redus nivel de după 2001, transmite Agerpres.

În ultimele luni provincia Kandahar a fost scena unor lupte intense între forţele guvernamentale afgane şi insurgenţii talibani, ceea ce a cauzat părăsirea căminelor proprii de către mii de civili.

Afganistanul are aproximativ 6.000 de puncte de control, deservite de 95.000 de soldaţi şi ofiţeri de poliţie, reprezentând o treime din forţele de securitate afgane, indică SIGAR.

De la jumătatea lunii septembrie, reprezentanţii guvernului recunoscut internaţional şi talibanii au purtat convorbiri de pace în Qatar, dar violenţele au continuat în Afganistan.

SUA au semnat un acord cu talibanii în februarie 2020 care prevede o retragere graduală a tuturor forţelor NATO din Afganistan. În schimb, talibanii s-au angajat să renunţe la violenţă şi să poarte tratative de pace cu guvernul de la Kabul.

Aproximativ 143,27 miliarde dolari au fost alocate pentru asistenţa şi reconstrucţia Afganistanului începând din 2002. Aceste fonduri sunt utilizate pentru a construi Forţele de securitate naţionale afgane, a promova buna guvernare, a desfăşura asistenţa pentru dezvoltare şi a susţine eforturile anticorupţie şi de combatere a drogurilor.

Citește și: Armata SUA se retrage din Afganistan până la jumătatea anului. Negociatorul numit de Trump rămâne la post

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy