SUA au distrus zeci de avioane, blindate MRAP, Humvee și un sistem de apărare aeriană, înainte de părăsirea Kabulului

Tudor Curtifan / 31 aug 2021 / 09:57
Vehicule americane MRAP, în timpul unei misiuni în Afganistan. Sursă foto: US Army
Vehicule americane MRAP, în timpul unei misiuni în Afganistan. Sursă foto: US Army

Armata americană a făcut inutilizabile avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă înainte de a părăsi aeroportul din Kabul în cursul nopţii de luni spre marţi, a indicat un înalt responsabil militar american, generalul Kenneth McKenzie, potrivit Agerpres, care citează AFP. Publicația FightGlobal precizează că e vorba de vehicule MRAP și Humvee.

Şeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, a declarat presei că soldaţii americani au "demilitarizat", adică au scos din uz, 73 de avioane înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban.

"Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată", a spus el. "Nu vor putea fi folosite de nimeni", a subliniat generalul McKenzie.

"Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz", a adăugat el. "Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată", a continuat responsabilul american.

Pentagonul, care a desfăşurat 6.000 de soldaţi pentru a ocupa, securiza şi a face să funcţioneze aeroportul din Kabul începând cu 14 august, a mai lăsat la faţa locului 70 de vehicule blindate MRAP ( Mine-Resistant Ambush Protected) - la un cost de aproximativ 1 milion de dolari fiecare- şi 27 de autovehicule uşoare Humvee. Toate au fost scoase din uz.

Autovehiculele "nu vor fi niciodată folosite de nimeni", a dat asigurări generalul McKenzie.

 

Sistemul antirachetă C-RAM a funcționat până în ultimul momentDe asemenea, armata americană a lăsat pe teren sistemul său de apărare antirachetă C-RAM care a oprit luni cinci tiruri de rachete ale grupării Stat Islamic împotriva aeroportului.

"Am ales să lăsăm aceste sisteme în funcţiune până în ultimul minut", chiar înainte de decolarea ultimului avion, a indicat generalul McKenzie.

"Este o procedură complexă şi îndelungată de a demonta aceste sisteme", a explicat el. "Aşa că le demilitarizăm astfel încât să nu mai fie folosite niciodată", a ţinut să adauge responsabilul american. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy