Sprijinul americanilor pentru retragerea din Afganistan s-a prăbușit după imaginile disperate din Kabul. Administrația Biden se confruntă cu un val de critici

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele american Joe Biden, în timpul unui discurs adresat militarilor SUA. Sursă foto: President Joe Biden @Oficial guvernamental
Președintele american Joe Biden, în timpul unui discurs adresat militarilor SUA. Sursă foto: President Joe Biden @Oficial guvernamental

Sprijinul opiniei publice americane în favoarea retragerii trupelor din Afganistan a scăzut brusc în urma imaginilor de disperare venite de la Kabul după victoria talibanilor, un sondaj publicat marţi arătând că jumătate dintre cei intervievaţi dezaprobă felul în care preşedintele Joe Biden a condus această plecare, transmite Agerpres, citând AFP.

Doar 49% din cei 1.999 de alegători intervievaţi de Politico şi Morning Consult în intervalul 13-16 august au susţinut decizia preşedintelui de retragere din Afganistan, faţă de 69% în aprilie, când Biden anunţase că toţi militarii americani urmau să părăsească această ţară până la 11 septembrie.

Cel mai recent sondaj a fost realizat în timp ce talibanii îşi purtau ofensiva fulgerătoare, apoi cucereau capitala, în timp ce administraţia Biden anunţa trimiterea a 6.000 de militari pentru securizarea aeroportului din Kabul pentru evacuarea a circa 30.000 de americani şi civili afgani.

Joe Biden miza pe popularitatea în rândul opiniei publice a unei retrageri care să pună capăt celui mai lung război al Statelor Unite, declanşat după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Sondajul a arătat însă că 51% dintre respondenţi critică acum modul în care preşedintele Biden a gestionat retragerea trupelor.

Totodată, 45% consideră că SUA nu ar fi trebuit să-şi retragă forţele dacă aceasta le va permite talibanilor să ia din nou controlul asupra ţării, ceea ce s-a întâmplat în cele din urmă.

De asemenea, 48% se opuneau plecării din Afganistan dacă aceasta 'va deschide calea pentru ca Al-Qaida şi alte grupări teroriste să stabilească operaţiuni în Afganistan'.

În rândul alegătorilor democraţi, 58% aprobă gestionarea retragerii de către Joe Biden, un procent mult sub cota sa de popularitate în partid, 'care se situează în mod obişnuit între 70 şi 80%', remarcă Politico şi Morning Consult.

Sondajul, realizat printre alegători de toate orientările politice, are o marjă de eroare de +/- 2%.

'Îmi apăr cu fermitate decizia. După 20 de ani, am învăţat fără voia mea că nu există niciodată un moment bun pentru a retrage forţele americane', a spus preşedintele Biden luni, într-o declaraţie de la Casa Albă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel