Separatiştii din sudul Yemenului renunţă la autonomie

Eduard Pascu |
Data publicării:

Separatiştii din sudul Yemenului au anunţat miercuri că renunţă la autonomie şi s-au declarat gata să pună în aplicare acordul de la Riad, ce prevede o împărţire a puterii în sud cu guvernul, informează France Presse.

Consiliul de tranziţie din sud (STC) "anunţă că renunţă la declaraţia de autonomie" pentru a permite implementarea acordului de la Riad, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al STC, Nizar Haitham.

Preşedintele yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, exilat în Arabia Saudită, a cerut separatiştilor la sfârşitul lunii iunie "să pună capăt vărsării de sânge" şi să respecte un acord de partajare a puterii, în primului său discurs de la declararea autonomiei Sudului în aprilie. Aşa-numitul "acord de la Riad" a fost semnat în noiembrie 2019 şi prevede o împărţire a puterii în sudul Yemenului între guvern şi separatişti. Dar prevederile sale au fost cu greu aplicate şi au devenit rapid caduce, transmite Agerpres.

La sfârşitul lunii iunie, coaliţia militară condusă de Riad în Yemen a desfăşurat observatori saudiţi pentru a monitoriza o încetare a focului decretată între forţele proguvernamentale, pe care ea le sprijină, şi combatanţii separatişti după confruntări în Sud. Conflictul dintre guvern şi separatiştii STC, în principiu aliaţi împotriva rebelilor houthi, reprezintă un "război în războiul din Yemen".

Acest "război în război" a făcut şi mai complex un conflict care, în cinci ani, a ucis zeci de mii de oameni şi a provocat, potrivit ONU, cea mai gravă criză umanitară din lume în Yemen, cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică.

Citește și: Forțele Armate din Yemen au înconjurat orașul Al-Hazm ocupat de milițiile Houthi

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel