Sancțiunile impuse Rusiei de Donald Trump lovesc și economia Chinei

Eduard Pascu |
Data publicării:
preşedintele american, Donald Trump
preşedintele american, Donald Trump

În contextul războiului comercial global, pariul Kremlinului că economia sa volatilă își va accelera în cele din urmă creșterea în a doua jumătate a anului pare să pice pe fondul slăbirii cererii internaționale de materii prime, transmite paginaderusia.

Potrivit Bloomberg, în luna mai, volumul exporturilor ruse a scăzut cu 14% comparativ cu anul trecut, iar în iulie, ministrul rus al Economiei, Maxim Oreskin, a avertizat că cel puțin exporturile de cărbune „se prăbușesc”. Fiind cel mai mare exportator mondial de resurse energetice, Rusia este dependentă de cererea de combustibili fosili și de alte materii prime pe piața mondială.
 
„Războaiele comerciale, refuzul globalizarii – este ceea ce va afecta puternic economia globală și, în consecință, dinamica industrială mondială, prețurile mărfurilor. Desigur, vom simți impactul ”, a spus Oreskin.
 
Războiul comercial al lui Donald Trump cu China a afectat deja economia globală, secerând principalul pilon al economiei într-un moment în care Rusia spera să impulsioneze creșterea prin creșterea cheltuielilor guvernamentale. Iar Oreskin trebuie acum să îndeplinească urgent promisiunea creșterii, deoarece scăderea venitului real a afectat negativ ratingul de popularitate al președintelui Vladimir Putin și a contribuit la creșterea numărului de proteste.
 
Din ianuarie până în martie, economia rusă a crescut cu doar 0,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar economiștii chestionați de Bloomberg prezic că, în al doilea trimestru al anului 2019, creșterea va fi de 0,8%. Se așteaptă ca programul de investiții de 400 de miliarde de dolari să înceapă să contribuie la creșterea economică în a doua jumătate a anului 2019, deși, după cum avertizează economiștii, efectul poate fi limitat. Un nou pachet de sancțiuni adoptat de SUA săptămâna trecută, care interzice investitorilor americani să cumpere noi titluri de valoare în ruble, va limita accesul Rusiei la fonduri occidentale, necesare pentru accelerarea economiei.
 
„Cererea de materii prime slăbește atunci când perspectiva economica a Chinei se deteriorează, ceea ce este deosebit de important pentru Rusia, deoarece piața chineză este importantă pentru aceasta. Cu cât este mai rău pentru China, cu atât mai rău este și pentru Rusia”, a comentat economista Sophia Donets.

Vezi și: China acuză SUA de încălcarea normelor relaţiilor internaţionale în relaţia cu Venezuela

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel