Rușii se întreabă dacă mai au nevoie de Amiral Kuznețov. Salvarea portavionului ar putea fi un salt în necunoscut: Drone

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Portavionul Amiral Kuznețov, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Portavionul Amiral Kuznețov, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Federația Rusă are dificultăți mari în ceea ce privește redresarea singurului ei portavion Amiral Kuznețov. Acest lucru nu e nicio surprinză însă. Totuși, soarta bătrânului portavion rus ar putea fi salvată de un ambtițios program de drone.

Site-ul rus Vzglyad a publicat într-o amplă analiză o ipoteză interesantă în ceea ce privește portavionul rus Amiral Kuznețov: Nava ar putea fi modificată pentru a fi întrebuințat în așa fel încât să opereze sisteme de tip UAV (drone).

Jurnalistul militar rus care a semnat articolul admite că acest lucru va fi o reală provocare pentru industria rusă, dar dă exemplul Statelor Unite ale Americii. Totodată, în articolul citat autorul se întreabă la modul cel mai serios dacă mai rentează pentru Federația Rusă să pună pe picioare bătrânul portavion Amiral Kuznețov.

 

Salvarea portavionului Amiral Kuznețov ar putea veni printr-un salt în necunoscut pentru industria de apărare rusă: Modificarea navei pentru a folosi drone

 

Salvarea pentru portavionul rus ar fi o decizie a Ministerului Apărării de la Moscova de a modifica nava și a investi într-un program prin care Amiral Kuznețov să poată opera drone. 

O asemenea decizie însă ar însemna un salt în necunoscut pentru industria de apărare rusă și o reală provocare.

Publicația rusă citată amintește însă că SUA au cochetat cu un asemenea program. E vorba de proiectul Northrop Grumman X-47A Pegasus, lansat la începutul anilor 2.000. 

În mai 2013 o dronă X-47B a executat prima lansare de pe un portavion în condiții reale, când a decolat și a aterizat ulterior pe portavionul USS George H. W. Bush. Programul americanilor a fost departe de a fi un eșec, lucrurile au decurs foarte bine, doar că el a fost trecut pe plan secund după ce costul a depășit 813 milioane de dolari.

Azi SUA se axează pe dezvoltarea MQ-25 Stingray, sisteme UAV pentru realimentare aeriană. Cu MQ-25 au fost realimentate cu succes F/A-18, E-2D Hawkeye sau F-35, în cadrul testelor.

 

Rușii admit că marea lor problemă o reprezintă aviația navală. Piloții care pot decola și ateriza pe un portavion pot fi numărați pe degetele de la o mână iar despre cei care pot efectua operațiuni de luptă „mai bine să nu vorbim”

 

Revenind la portavionul rus Amiral Kuznețov, articolul rus citat admite că o modificare a portavionului pentru a opera drone, deși va fi o provocare și o premieră pentru industria rusă, costurile programului fiind consistente, pe termen lung rezolvă marea problemă în ceea ce privește pregătirea piloților și costurile uriașe ale acestui proces.

Autorul rus admite că marea problemă a Kremlinului e aviația navală și pregătirea piloților. Articolul admite că nici când Amiral Kuznețov era operațional nu existau foarte mulți piloți pregătiți să decoleze și să aterizeze pe portavion iar despre „capacitatea lor de a susține operațiuni reale de luptă e mai bine să nu vorbim”, scrie jurnalistul militar rus.

„E nevoie de un efort colosal, de investiții financiare imense și de mult timp pentru ca regimentele aviației navale ruse să fie pregătite cu adevărat pentru luptă”, concluzionează acesta. În acest context UAV-urile ar putea fi o soluție ideală. 

În condițiile în care situația tehnică a portavionului e foarte dificilă, costurile pentru a pune nava pe picioare fiind imense, articolul se întreabă dacă Rusia chiar are nevoie de Amiral Kuznețov și nu ar fi mai ieftin ca Moscova să renunțe la el. Autorul e de părere că un asemenea scenariu a fost luat în calcul și de decidenții militari și politici.

Însă în cazul în care Moscova va decide să continue cu Amiral Kuznețov, o soluție ar fi ca industria de apărare rusă să reia programul și să modifice portavionul în așa fel încât să poată utiliza drone. 

Ar fi o provocare uriașă cu siguranță, dar ar putea fi singura soluție viabilă pentru Amiral Kuznețov, conchide sursa citată.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel