Încă din anii 1980, Pentagonul s-a bazat tot mai mult pe avioane stealth avansate, de-a dreptul science-fiction pe atunci, pentru a menține avantajul în fața inamicilor Americii. Iar din acea perioadă, SUA au stat liniștite știind că aceste capabilități stealth erau suficiente pentru a-i copleși pe rivalii săi.
Însă, în timp ce Washingtonul s-a culcat pe o ureche, rivalii Americii au recuperat din decalaj. China și Rusia, în special, investesc masiv în capacități pentru a neutraliza capacitatea stealth a aviației militare americane. Au existat numeroase momente, în ultimele trei decenii de războaie periferice duse de America, în care capabilitățile de invizibilitate ale Forțelor Aeriene ale SUA nu au funcționat conform planului.
O analiză a publicației americane National Interest atrage atenția exact asupra acestui lucru. Rușii au recuperat decalajul și teoretic ar putea detecta un F-35, deși nu ușor. Expertul militar care semnează analiza atrage atenția ca SUA să nu se culce pe o ureche și să își amintească că și Serbia a reușit să doboare un F-117 Nighthawk.
Avioanel „invizibile” americane F-35 sunt cele mai performante din lume. Însă nu există sistem infailibil
F-35 Lightning II. Foto: U.S. Air Force
Sursa citată scrie că un semn clar al vulnerabilității F-35 în fața apărării aeriene sofisticate a venit în timpul operațiunii Rough Rider, deasupra Yemenului. Marina SUA s-a confruntat de ani de zile cu rebelii Houthi sprijiniți de Iran. Presa occidentală a relatat că rebelii Houthi, cu acces la tehnologii avansate de tip A2/AD (anti-acces), grație relațiilor cu Iranul, Rusia și China, au fost aproape să doboare un F-35 la începutul acestei luni, fapt semnalat și de DefenseRomania. Detaliile exacte nu au fost făcute publice, dar se pare că rebelii au folosit aceleași concepte dezvoltate inițial de sârbi în 1999.
Inspirându-se din lecțiile confruntării cu tehnologia stealth americană, rușii au pus accent pe radarele VHF în „lupta” lor cu F-35 Lightning II.
Radarele VHF operează între 30 și 300 megaherți, cu lungimi de undă între 1 și 10 metri. La aceste frecvențe, „dimensiunea avionului este apropiată de lungimea de undă, ceea ce generează un fenomen de rezonanță.” Cu alte cuvinte, teoretic, rachetele sol-aer rusești pot detecta un F-35. Dar nu e deloc ușor.
Rusia a dezvoltat radare de avertizare timpurie mai avansate, precum Nebo-M, care poate urmări simultan avioane pe benzile VHF, UHF și L. Se crede că radarul Nebo-M poate detecta F-35, mai scrie sursa citată. Radarul Rezonans-NE este un alt sistem despre care Moscova susține că poate urmări atât F-35, cât și bombardierul invizibil B-2 Spirit.
Nu este confirmat însă.
F-35 Lightning II. Foto: U.S. Air Force
Radarul VHF este doar veriga de început într-un lanț de sisteme pe care Rusia le dezvoltă pentru a crea un plan integrat de detectare a avioanelor stealth.
China dezvoltă un sistem similar, dar mai avansat, cunoscut sub numele de JY-27A. La fel ca rușii, chinezii construiesc un sistem integrat, în rețea, în care radarul VHF este elementul-cheie. Spre deosebire de sistemul rusesc, cel chinez utilizează un radar VHF AESA (cu rețea electronică avansată), ceea ce permite detectarea avioanelor „stealth” de la distanțe mai mari, mai scrie sursa citată.
„Desigur, forțele armate americane vor susține că amenințarea acestor radare este exagerată. Să ne amintim însă că în 1999, un grup de soldați sârbi hotărâți au reușit să doboare un bombardier stealth F-117 folosind tactici similare”, arată analiza. De atunci, tehnologiile de detectare a avioanelor stealth au avansat.
„Ce se poate face în privința acestei probleme? Nu este clar. Dar pentru a rezolva o problemă, trebuie mai întâi să o recunoști. Ne apropiem rapid de momentul în care Armata americană, care beneficiază de un buget colosal, ar putea fi depășită de rivalii chinezi și ruși, cu bugete mai mici, dar mai inovatori”, atrage atenția National Interest.
Primul avion invizibil al Americii a fost doborât deasupra Serbiei. E vorba de un F-117 Nighthawk, o reușită de proporții a sârbilor
F-117 Nighthawk, sursă foto: US Air Force
În noaptea de 27 martie 1999, un bombardier stealth F-117 Nighthawk se afla în misiune deasupra Serbiei ca parte a campaniei NATO de oprire a masacrelor comise de sârbi împotriva kosovarilor. La acea vreme, F-117 era cel mai avansat avion invizibil din lume; SUA considerau că era practic imposibil de detectat pe radar. Însă, înarmat cu armament din perioada sovietică și mult curaj, un comandant inovator al unei baterii sârbe de rachete sol-aer (SAM) a conceput un mod ingenios de a identifica și doborî F-117 Nighthawk.
În acea noapte, F-117 a fost nevoit să zboare fără să fie escortat de avioane EA-6B „Prowler”, specializate în război electronic. Acestea erau vitale pentru suprimarea apărării aeriene inamice, permițând astfel F-117 să zboare nestingherit prin spațiul aerian inamic. Fără sprijinul lor, șansele ca sârbii să doboare un avion invizibil american au crescut considerabil.
Sistemul sârb de rachete sol-aer din perioada sovietică se baza pe două radare pentru detectarea și urmărirea avioanelor inamice. Primul era radarul de avertizare timpurie P-18, care funcționa în benzile de frecvență foarte înaltă (VHF) și putea detecta avioane la aproximativ 230 mile terestre.
Sârbii au realizat că, dacă setează radarul P-18 la cea mai joasă frecvență posibilă (și cea mai mare lățime de bandă), pot detecta avioanele.
F-117 Nighthawk, în timpul unei misiuni de realimentare aeriană. Sursă foto: US Air Force
Apoi au utilizat radarul P-15, radarul de control al focului SNR-125 „Low Blow” și radarul PRV-11 „Side Net” pentru determinarea altitudinii. Radarul P-15, care operează în banda C, poate detecta avioane de la 150 mile distanță.
Potrivit Aviation Geek Club, radarul P-15 era „complet inutil” în urmărirea F-117. Dar radarul VHF P-18, setat la lățimea de bandă maximă, a detectat F-117 de la 15 mile distanță. Nu a fost mult, dar era suficient.
În noaptea respectivă, operatorii sârbi SAM au activat radarul SNR-125 pentru țintire precisă. Pilotul american deschisese sistemul compartimentului în care se aflau bombele, reducând capacitatea stealth. După detectare, două rachete au fost lansate de la sol și avionul F-117 a fost doborât.
Majoritatea experților militari americani atribuie succesul sârbilor din 1999 în mare parte pe seama unui „noroc chior”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News