Rușii iau cu „asalt” Belarusul: Desant politic rusesc la Minsk - un Lavrov, un Șoigu și trei de Putin

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul Apărării de la Moscova, în 2013, în timpul unei inspecții asupra unor exerciții militare ale forțelor armate ale Federației Ruse. Sursă foto: Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul Apărării de la Moscova, în 2013, în timpul unei inspecții asupra unor exerciții militare ale forțelor armate ale Federației Ruse. Sursă foto: Kremlin

Pe 19.12.2022, trei membri de vârf ai conducerii politico-militare a Rusiei se află în Republica Belarus pentru convorbiri cu omologii lor din statul vecin. Pe lângă președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, la Minsk s-au mai deplasat ministrul apărării, Serghei Șoigu, și ministrul de externe, Serghei Lavrov.

Primul a sosit în capitala Republicii Belarus șeful diplomației ruse, care a aterizat pe aeroportul din Minsk în seara zilei de duminică, la ora 23.00 (ora locală), cu o aeronavă Tu-214SR (număr de înregistrare RA-64528).

În cursul zilei de astăzi, pe același aeroport a sosit și ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, care a aterizat la ora 13.09, cu o aeronavă Tu-214PU-SBUS (număr de înregistrare RA-64529).

În fine, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a sosit la Minsk la ora 15.30, cu un avion Il-96-300PU, cu numărul de înregistrare RA-96022, care a decolat de la Sankt Petersburg la ora 14.25.

 

Perotecția lui Putin. Trei aeronave identice la bordul cărora se putea afla Putin au decolat simultan

 

Este interesant de semnalat faptul că, pentru deplasarea președintelui în Republica Belarus, detașamentul special de zbor din Rusia, care asigură zborurile guvernamentale, a recurs la o stratagemă, menită să inducă în eroare serviciile de informații ale Ucrainei, suspectate de o posibilă implicare într-un eventual atentat împotriva aeronavei prezidențiale.

Partea rusă a ținut cont de situația tensionată din lume, precum și de loviturile recentele orchestrate de serviciile speciale ucrainene pe teritoriul Rusiei (podul Crimeea și aerodromurile Ryazan și Engels). De asemenea, temerile acesteia sunt alimentate de faptul că, în timpul conflictului din Ucraina, mii de unități de sisteme antiaeriene portabile (MANPADS) au căzut în mâinile militanților și au început deja să se răspândească în întreaga lume.

Așadar, în dimineața zilei de 19 decembrie, două aeronave guvernamentale de tip Il-96-300PU, cu numerele de înregistrare RA-96022 și RA-96014, au fost transferate de la Moscova la Sankt Petersburg. Ulterior, acestea au fost ridicate în aer simultan cu o a treia aeronavă de același tip, număr de înregistrare RA-96020, care a decolat de pe aerodromul Vnukovo din Moscova. În acest fel, trei avioane la bordul cărora s-ar fi putut afla președintele, se aflau în aer, în același timp.

Trebuie precizat faptul că aeronavele prezidențiale din Federația Rusă sunt echipate cu sisteme de protecție activă L-370 Vitebsk (President-S), care sunt destinate pentru contracararea rachetelor ce s-ar putea îndrepta către acestea.

Însă reprezentanții serviciilor speciale rusești consideră că niciun sistem de apărare nu oferă o garanție de protecție de 100% și sunt necesare și alte măsuri complementare. Mai ales că, există aprecieri potrivit cărora eliminarea fizică a lui Vladimir Putin reprezintă “un vis albastru” al serviciilor de informații ucrainene, care consideră că schimbarea șeful statului rus va determina o încetare automată a operațiunii militare speciale.

 

Belarusul, rol crucial pentru Rusia. „Trambulină” în invadarea Ucrainei

 

În ceea ce privește discuțiile dintre părți, se estimează că acestea vor avea loc în format extins, într-un cadru restrâns și chiar cu ușile închise. Observatorii internaționali apreciază că miza întâlnirilor vizează în primul rând convingerea conducerii Republicii Belarus de a participa efectiv cu trupe alături de Federația Rusă la conflictul din Ucraina.

Ținând cont de faptul că Vladimir Putin nu s-a mai deplasat la Minsk din anul 2019 și a ales să o facă acum, în condițiile dificile determinate de invazia Ucrainei, arată că pariul pe Republica Belarus are o miză colosală în continuarea și dezvoltarea conflictului aflat în curs de desfășurare de aproape 10 luni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel