Rusia vrea Marea Azov doar pentru ea

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Vorbind despre contextul istoric și geopolitic al problemei Mării Azov, trebuie remarcat faptul că Rusia a dorit în mod constant să creeze condiții ,, speciale’’ pentru ca Marea Azov să fie clasificată drept o mare interioară, adică marea dintre Rusia și Ucraina, dar cu Rusia ca putere dominantă în regiune.

Ieri, Moscova a decis că trebuie să readucă în discuţie şi să amintească că este o putere dominantă în Marea Azov. Astfel, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat în cadrul unui interviu acordat pentru RT France, Paris Match și Le Figaro, că Rusia nu va permite vaselor NATO să intre în Marea Azov pentru exerciții militare alături de flota ucraineană.

Șeful diplomației ruse a ţinut să precizeze că, în conformitate cu Acordul ruso-ucrainean privind Marea Azov, Kievul poate desfăşura anumite acțiuni în acest mare doar cu acceptul Moscovei. În acest context, Lavrov s-a referit la acordul din 2003, când Rusia a reușit să preseze Ucraina să semneze un acord privind utilizarea Mării Azov de către Ucraina și Rusia. În special, acest acord conține fraza că Marea Azov este istoric marea interioară a Ucrainei și a Rusiei.

În interviul de ieri, Serghei Lavrov a ţinut să facă următoare remarcă:

,,Ucraina vrea să organizeze exerciţii NATO în Marea Azov, dar este imposibil să facă acest lucru deoarece Tratatul nostru cu Ucraina prevede consimţământul părţilor pentru trecerea navelor militare în Marea Azov. Dar ucrainenii vor acest lucru şi sunt impulsionaţi activ în acest sens", a spus ministrul rus de Externe Serghei Lavrov

Ministrul rus de Externe este de părere că Occidentul acționează provocator atunci când recurge la modernizarea infrastructurii de transport. Moscova e de părere că tehnica militară NATO poate să ajungă astfel mai ușor la granițele Rusiei.

,,Asistăm la consolidarea capabilităţilor militare în apropierea frontierelor Rusiei şi la eforturi de îmbunătăţire a infrastructurii de transport în Europa, astfel încât să fie mai uşor de adus armamentul greu al SUA şi al altor ţări spre frontierele noastre; în plus, sunt organizate exerciţii provocatoare - nu ale noastre alături de China în Siberia -, ci exerciţii militare în Ucraina, Georgia şi în Marea Neagră", a declarat Serghei Lavrov, citat de agenţia rusă de presă Tass.

De la începutul anului, prin intermediul pazei de coastă, Rusia desfăşoară o amplă operaţiune de agresiune asupra navelor ucrainene de transport care tranzitează strâmtoare Kerci.

Numai în perioada 29 aprilie - 9 iulie 2018, au fost reţinute abuziv 93 de nave, iar pe 21 august, Oleh Slobodian, asistent al șefului serviciului de grăniceri al Ucrainei, a declarat că, potrivit informaţiilor pe care le are, autorităţile ruse au reţinut până în prezent 150 de nave.

De la deschiderea podului Kerci, ce asigură o legătură între Crimeea şi Rusia, garda de coastă a Rusiei blochează nave comerciale ucrainene în Marea Azov.

Inclusiv Departamentul de Stat al SUA a cerut, pe 30 august, Rusiei să înceteze "hărţuirea traficului maritim internaţional" în Marea Azov şi strâmtoarea Kerci şi a acuzat Moscova că încearcă să destabilizeze Ucraina.

,,Acţiunile Rusiei pentru a perturba tranzitul maritim constituţie noi exemple din campania sa în curs de desfăşurare pentru subminarea şi destabilizarea Ucrainei, precum şi de dispreţ faţă de normele internaţionale", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel