Rusia îndeamnă SUA să deblocheze rezervele monetare ale Băncii Centrale a Afganistanului, blocate după ce talibanii au preluat puterea

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Rusia a îndemnat luni la deblocarea rezervelor monetare ale Băncii Centrale a Afganistanului îngheţate în SUA după ce talibanii au preluat controlul, atenţionând că în caz contrar traficul ilegal de droguri şi de arme va exploda, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Dacă ai noştri colegi occidentali se îngrijorează într-adevăr pentru soarta poporului afgan, atunci nu trebuie să-i creeze probleme suplimentare prin îngheţarea rezervelor în aur sau devize", a declarat la postul Rossiya-24 emisarul Kremlinului pentru Afganistan, Zamir Kabulov.

Potrivit lui Kabulov, este o urgenţă ca "aceste rezerve să fie dezgheţate (...), pentru a susţine cursul monedei (afgane), care se prăbuşeşte".

Kabulov a atenţionat că fără aceste rezerve noua putere din Afganistan va fi tentată să se întoarcă spre traficul ilegal de opiacee şi să vândă pe piaţa neagră armele abandonate de armata afgană şi SUA.

Rezervele brute ale Băncii Centrale a Afganistanului se ridicau la 9,4 miliarde de dolari la sfârşitul lui aprilie, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI). Majoritatea acestor fonduri sunt deţinute în afara Afganistanului.

Washingtonul a anunţat că talibanii nu vor avea acces la rezervele deţinute în SUA, fără a preciza la cât se ridică acestea. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel