Aviația militară rusă folosește noile bombe ghidate UPAB-1500 V, asemănătoare JDAM americane. Ucraina are nevoie de sisteme antiaeriene moderne

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
UPAB-1500 V / Foto: Defense Express
UPAB-1500 V / Foto: Defense Express

Trupele Federației Ruse au folosit recent pentru prima dată noile bombe ghidate UPAB-1500 V, care cântăresc o tonă și jumătate, scrie presa din Ucraina.

Publicația ucraineană Defense Express arată că a identificat un nou tip de bombă folosită de Forțele Aeriene ale Rusiei în războiul din Ucraina.

Este vorba de UPAB-1500 V, observată pentru prima dată în urmă cu câteva săptămâni în regiunea Cernihiv, acolo unde au fost găsite rămășițele unui marcaj al bombei.

Un prototip al armei a fost prezentat încă din 2019, arată publicația. Între timp, se pare că Forțele Aerospațiale Ruse au primit noua bombă ghidată care este echipată cu sisteme de navigație inerțiale și prin satelit și care dispune de un focos cu o greutate de 1010 kg, conceput pentru a lovi obiective extrem de protejate.

Unian scrie că subiectul a fost abordat și de către purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yuri Ignat, care a explicat că bombele aeriene ghidate ale rușilor pot zbura zeci de kilometri, iar pentru a le intercepta, Ucraina are nevoie de avioane moderne multifuncționale și de sisteme de apărare antiaeriană moderne.

”Ei (rușii n.r.) pot folosi rachete de la distanță, așa cum fac din primăvara anului trecut, și pot folosi și bombe aeriene modificate. Rachete inamicului nu sunt nelimitate. Prin urmare, rachetele aeriene modificate care pot zbura zeci de kilometri”, a spus Ignat.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că sistemele de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, precum sistemele Patriot și SAMP-T, pot distruge și rachetele ghidate rusești, dar astfel de instalații sunt necesare în număr mare pentru a proteja Ucraina.

O astfel de bombă poate fi lansată de pe avioanele de luptă de la 40 km de țintă.

Ucrainenii spun că utilizarea bombelor UPAB-1500 V va fi una limitată, întrucât pentru a putea lansa bomba la o asemenea distanță, aeronavele ar trebui să se ridice la o înălțime de 14 km.

”Prin urmare, este foarte posibil ca bombardierul Su-34 care a fost doborât vineri în zona Yenakievo să fi zburat cu o astfel de muniție”, remarcă DefenceExpress.

Citește și: Rusia a pierdut un Su-34 în Ucraina (Video). Avionul considerat de ruși de generația 4 ++ a fost doborât în Donețk

 

JDAM-ER, folosite de Ucraina

 

Trebuie spus că, potrivit media din Statele Unite, Pentagonul a trimis Ucrainei muniție de tip JDAM-ER, ghidată prin GPS.

Piloții ucraineni vor putea lovi ținte situate la distanțe de 70-80 de km cu ajutorul sistemului JDAM-ER, un kit de ghidare care transformă bombele clasice lansate de aviația militară în unele de înaltă precizie.

Potrivit Bloomberg, muniția de tip JDAM a fost inclusă într-un pachet predat Ucrainei în decembrie anul trecut.

Cu toate acestea, Pentagonul nu a confirmat oficial dacă furnizează sau nu Ucrainei astfel de arme. În cazul pachetului din decembrie a apărut doar mesajul sec „muniție de precizie pentru aviație”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel