MiG-29 lansând JDAM americane? Presa din SUA anunță că Ucraina a primit muniție JDAM-ER care va fi integrată pe avioane sovietice

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-29 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
MiG-29 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

Ca parte a pachetului de ajutor militar, americanii trimit Ucrainei, printre altele, muniție de tip JDAM-ER, ghidată prin GPS, relatează Bloomberg.

Piloții ucraineni vor putea lovi ținte situate la distanțe de 70-80 de km cu ajutorul sistemului JDAM-ER, un kit de ghidare care transformă bombele clasice lansate de aviația militară în unele de înaltă precizie.

Potrivit Bloomberg, muniția de tip JDAM a fost inclusă într-un pachet predat Ucrainei în decembrie anul trecut.

2. Bombă cu m... (jdam-bombe-ghidate_37456900.jpg)Muniție JDAM, foto: Forțele Aeriene ale SUA

Cu toate acestea, Pentagonul nu a confirmat oficial dacă furnizează sau nu Ucrainei astfel de arme. În cazul pachetului din decembrie a apărut doar mesajul sec „muniție de precizie pentru aviație”.

Nu e clar ce aeronave ucrainene vor putea integra muniția JDAM-ER, dar cei de la Bloomberg afirmă că muniția va fi integrată pe MiG-29.

De semnalat că nu ar fi o premieră. În vara anului trecut Ucraina a modificat cu succes avioanele MiG-29 pentru a utiliza racheta antiradar americană AGM-88 HARM.

"Am stabilit" că integrarea AGM-88 HARM pe MiG-29 "este fezabilă din punct de vedere tehnic", declara la vremea respectivă un oficial al Pentagonului. Așa că, a continuat el, "le-am oferit (n.r. - ucrainenilor) această capacitate'' de luptă. Deci aceasta este de fapt a doua tranșă de rachete HARM pe care o livrează Statele Unite către Ucraina.

 

Muniția JDAM

Bombă cu muniție JDAM/ Forțele Aeriene ale SUA

JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition-Extended Range) este un sistem care poate fi atașat la bombe standard neghidate cu o greutate de la 220 la peste 900 de kilograme și transformă aceste muniții în arme ghidate de precizie. 

Practic, ghidarea este facilitată de un sistem de control cu aripi și de un INS asistat de GPS. Astfel, JDAM permite ca bombele să poată fi lansate de la altitudini foarte joase până la altitudini foarte mari.

În prezent, muniția JDAM este compatibilă cu aeronavele B-1B, B-2A, B-52H, AV-8B, F-15E, F/A-18C/D/E/F, F-16C/D și F-22, iar sistemele vor putea fi integrate și pe avioanele de luptă ucrainene de producție sovietică, a adăugat Bloomberg.

Youtube video image

Versiunea modificată a JDAM-ER, care, potrivit Bloomberg, va fi trimisă Forțelor Aeriene ucrainene, este rezultatul cooperării dintre forțele armate americane și australiene.

Aceste arme, utilizate în principal de Forțele Aeriene și Marina SUA, au fost vândute de Washington în peste 26 de țări din întreaga lume.

Trebuie spus că pe 20 ianuarie, Boeing a primit o comandă de la US Air Force în cadrul contractului existent pentru producerea JDAM-ER, în valoare de 40,5 milioane USD. Termenul limită pentru executarea comenzii este 30 iunie 2023, a informat Bloomberg.

JDAM (Joint Direct Attack Munition) -  masa 230 kg, raza de acțiune 28 km, cost mediu unitar de doar 25.000 dolari

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel