Făcând o sinteză a acţiunilor ambasadei din acest an, Gabriela Dancău a menţionat marcarea în acest an a 140 de ani de relaţii diplomatice bilaterale între România şi Spania prin intensificarea dialogului politico-diplomatic şi economic, precum şi prin organizarea unor acţiuni de diplomaţie publică de mare anvergură.
Ea a anunţat că în acest an fost pregătite şi urmează a fi semnate mai multe documente de cooperare bilaterală în domeniile muncii, sănătăţii, turismului, culturii sau pregătirii diplomatice.
Ambasadoarea a evocat şi domeniul militar şi al securităţii în care cele două ţări a intensificat semnificativ cooperarea în perspectiva întăririi unui angajament pe flancul sudic de la Marea Neagră prin organizarea anul acesta a primei participări spaniole la misiunea de poliţie aeriană.
Agenția de presă Agerpres amintește că ambasadoarea Gabriela Dancău a anunţat lansarea până la finalul anului a primului studiu româno-spaniol ''Lumea de după pandemie'', elaborat de două institute politice - Institutul Regal Elcano din Spania şi New Strategy Center din România.
Potrivit ambasadoarei, peste un milion de români sunt stabiliţi în Spania - lucrători în construcţii, profesori, medici, asistenţi, lucrători domestici, studenţi, oameni de afaceri, artişti, cărora le-a mulţumit pentru contribuţia la dezvoltarea relaţiei româno-spaniole.
Amintim că în luna februarie a acestui an un detașament al Forțelor Aeriene Spaniole a ajuns în România. Spaniolii au executa misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comanda NATO timp de două luni, alături de militari aparţinând Forţelor Aeriene Române, cu aeronave F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR.
A fost pentru prima dată când Spania a dislocat avioane Eurofighter în sud-estul NATO pentru a sprijini măsurile de descurajare și apărare ale Alianței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News