ROAF, misiune de urgență pentru evacuarea românilor din Afganistan. Forțele Speciale asigură protecția

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Forțele pentru Operații Speciale Române
Sursă foto: Forțele pentru Operații Speciale Române

O aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a decolat marți, 17 august, pentru a efectua o misiune de urgență având drept scop evacuarea cetățenilor români din Afganistan.

La bordul aeronavei se află, pentru protecție, o echipă a Forțelor pentru Operații Speciale din Armata României.

De asemenea, potrivit unui comunicat al MApN emis către DefenseRomania, un avion C-27 J Spartan este pregătit să decoleze pentru repatrierea cetățenilor români evacuați din Afganistan în alte locații cu aeronave ale NATO.

Misiunea se efectuează la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, ca urmare a deteriorării situației de securitate din Afganistan.

Ministerul Apărării Naționale este în permanentă legătură cu celelalte structuri cu responsabilitate în gestionarea acestei crize astfel încât evacuarea, protecția și transportul persoanelor să se desfășoare în condiții de siguranță.

 

Val de misiuni de evacuare după căderea fulgerătoare a Kabulului

 

Amintim că după căderea Kabulului la nivel internațional se desfășoară mai multe misiuni de evacuare a cetățenilor statelor străine, dar și a cetățenilor afgani.

Statele Unite vor încerca și ele să evacueze din Afganistan în săptămânile următoare cât mai mulţi cetăţeni americani şi traducători afgani care au lucrat pentru trupele internaţionale. Informația a fost comunicată de John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

În acest sens trei baze americane sunt pregătite să primească până la 22.000 de afgani.

Misiunile de evacuare au loc în contextul în care imagini dramatice au siderat planeta, în care cetățeni afgani se agață disperați de aeronave militare americane care decolează de pe Aerportul Internațional din Kabul.

Amintim că în ceea ce privește țara noastră, Mnisterul Afacerilor Externe (MAE) a informat în cursul acestei zile că 27 de cetăţeni români se mai află în Afganistan, după ce 16 au reuşit să plece în cursul nopţii precedente.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel