Reconstrucția ”podurilor” distruse: Polonia a trimis UE o cerere de aderare la Parchetul European

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militar polonez / pexels, Jarek Zasacki
Militar polonez / pexels, Jarek Zasacki

Adam Bodnar, ministrul polonez al Justiției, i-a înmânat șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrisoarea privind aderarea Poloniei la Parchetul European.

Noul guvern pro-european de la Varșovia, instalat luna trecută, trimite încă un semnal Uniunii Europene, prin care arată că își dorește ca problemele statului de drept să devină o prioritate pentru premierul Dunald Tusk.

”Tocmai i-am trimis scrisori către Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene și către președinția belgiană a UE, privind  aderarea Poloniei la Parchetul European”, a anunțat vineri ministrul Justiției.

Adam Bodnar a subliniat că acest act este rezultatul unui proces care a avut loc în ultimele săptămâni. ”Aderarea rezultă din mecanismul de cooperare consolidată. Acesta este un mecanism care înseamnă că statul se alătură ca urmare a acțiunilor guvernului și nu sunt necesare modificări legislative”, a explicat el.

El a adăugat că cei de la Comisia au 4 luni pentru a accepta notificarea. ”Suntem în contact permanent de lucru. Cred că nu vor exista obiecții”, a adăugat el.

Adam Szłapka, ministrul Afacerilor Uniunii Europene,nu a ratat momentul pentru a arăta spre fosta administrație condusă de Partidul Lege și Justiție.

Oficialul a subliniat că ultimii 8 ani au slăbit semnificativ poziția Poloniei în UE. ”Vrem ca această poziție să se consolideze. Pentru ca polonezii să fie siguri că sunt în siguranță și că Polonia este o țară care respectă legea”, a spus el. ”Aderarea creează mecanisme de control independent asupra problemelor financiare legate de utilizarea, de exemplu, a fondurilor europene”, a adăugat el.

 

Guvernul PiS a amânat această decizie

 

Parchetul European a devenit operațional la 1 iunie 2021. Instituțiile și organele UE, precum și autoritățile competente din cele 22 de state membre cooperante, trebuie să îi raporteze orice activități infracționale care afectează bugetul UE. De asemenea, persoanele fizice pot raporta presupuse cazuri de fraudă și alte infracțiuni.

Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului, care în cadrul așa-numitului cooperarea consolidată doresc să protejeze bugetul UE împotriva abuzurilor. Cele mai notabile absențe erau cele ale Poloniei și ale Ungariei.

Statele care au aderat până acum sunt: ​​Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania. Polonia ar putea fi în curând în acest grup.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel