Rebelii houthi au reluat ofensiva asupra forțelor guvernamentale din Yemen

Eduard Pascu |
Data publicării:

Rebelii houthi şi-au reluat ofensiva spre oraşul Marib, bastion al guvernului la est de Sanaa, capitala Yemenului, aflată sub controlul lor, au afirmat luni oficiali loialişti, potrivit cărora s-au înregistrat zeci de morţi în cele două tabere, relatează AFP.

Operaţiunile au fost reluate după mai multe săptămâni de calm, în contextul sosirii unor întăriri pentru rebelii houthi în regiune, potrivit oficialilor citaţi, transmite Agerpres.

În conflictul din Yemen, ţară aflată în război de peste şase ani, se confruntă rebelii houthi, susţinuţi de Iran, şi forţele guvernului, sprijinite din 2015 de o coaliţie condusă de Arabia Saudită. Rebelii controlează o mare parte din vestul şi din nordul ţării, inclusiv capitala Sanaa din 2014.

Această nouă ofensivă survine într-un moment în care administraţia noului preşedinte american Joe Biden îşi revizuieşte politica din Yemen, prin oprirea sprijinului acordat operaţiunilor militare ale Arabiei Saudite şi prin retragerea rebelilor de pe lista "organizaţiilor teroriste", care ameninţa distribuirea de ajutoare umanitare, potrivit unor ONG-uri.

Părţile aflate în conflict au salutat sprijinul lui Joe Biden pentru "eforturile diplomatice", dar, potrivit unor experţi, o soluţie la conflict este puţin probabilă pe teren în perioada următoare.

Una din liniile frontului se află "la circa 10 km vest de Marib", capitala provinciei cu acelaşi nume, situată la 140 de km est de Sanaa, a precizat pentru AFP unul dintre oficiali, sub protecţia anonimatului.

În ultimii ani, rebelii au încercat de mai multe ori să cucerească această provincie unde mari zone sunt încă sub controlul guvernului.

În cursul ultimelor 24 de ore, forţele loialiste au respins "cinci încercări de incursiune ale rebelilor houthi în direcţia Marib", a spus acest responsabil, care a deplâns totodată moartea a 20 de soldaţi ai guvernului şi rănirea altor 24. Bilanţul în rândul rebelilor nu este cunoscut.

Duminică, trei soldaţi ai guvernului au fost ucişi şi alţi patru răniţi în tabăra lor de la Marib de o rachetă lansată de rebelii houthi, potrivit altor oficiali guvernamentali.

Războiul din Yemen a făcut zeci de mii de morţi şi a dus la strămutarea a milioane de persoane, conform unor organizaţii internaţionale, şi a provocat cea mai mare criză umanitară din lume, potrivit ONU. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel