Putin speră în relații diplomatice normale cu Afganistanul și că talibanii se vor comporta în mod 'civilizat'

Tudor Curtifan / 03 sep 2021 / 16:49
Președintele Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Marinei Federației Ruse. Sursă foto: Kremlin
Președintele Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Marinei Federației Ruse. Sursă foto: Kremlin

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat vineri speranţa că talibanii se vor comporta în mod 'civilizat' în Afganistan, astfel încât celelalte state să poată avea relaţii diplomatice normale cu regimul de la Kabul, transmite AFP.

Luând act de situaţia de la Kabul, Putin a fost de părere că, 'cu cât talibanii vor intra mai rapid în familia popoarelor civilizate, cu atât va fi mai uşor să se menţină contacte, să se comunice' cu ei spre a-i 'influenţa într-un fel sau altul, a (le) fi puse întrebări'.

Preşedintele rus a îndemnat, în acest sens, la 'relaţii civilizate' şi la 'respectarea unor reguli civilizate'.

'Rusia nu are niciun interes într-o dezintegrare a Afganistanului. Dacă se va întâmpla aşa ceva, nu va mai fi nimeni cu care să se vorbească', a mai remarcat Putin.

Vorbind la Forumul economic al Estului, desfăşurat la Vladivostok, în Extremul Orient rus, Putin a acuzat Statele Unite pentru 'catastrofa' în desfăşurare din Afganistan.

'Au cheltuit 1.500 miliarde de dolari şi care este rezultatul? Nu există niciunul', a comentat el.

Autorităţile ruse au adoptat în ultimele săptămâni o atitudine destul de conciliantă faţă de talibani, constatându-le victoria şi îndemnându-i la un 'dialog naţional' pentru formarea unui guvern reprezentativ.

Moscova consideră însă în continuare gruparea ca 'teroristă', chiar dacă are dialog cu aceasta de mai mulţi ani.

Autorităţile ruse sunt îngrijorate în primul rând pentru securitatea fostelor republici sovietice din Asia Centrală şi de posibilitatea apariţiei unor noi grupări jihadiste în regiune, inspirate ori susţinute de talibani, şi vor să evite un aflux regional de refugiaţi şi un nou avânt al traficului de opiu şi heroină.

Potrivit Reuters, Rusia se află în contact cu potenţiali membri talibani ai viitorului guvern afgan, a transmis vineri agenţia RIA, citându-l pe ambasadorul Moscovei la Kabul.

Surse din interiorul grupării islamiste au afirmat puţin mai devreme că mollahul Baradar, co-fondator al mişcării talibane, va conduce guvernul ce va fi anunţat în scurt timp.

Potrivit RIA, ambasadorul Rusiei a mai spus că Moscova nu intenţionează să furnizeze arme noului regim din Afganistan.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy