Proiectul FCAS - noul avion european de generația a VI-a: Belgia dorește să se alăture programului, dar se opune Franța

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
FCAS (Future Combat Air System)
FCAS (Future Combat Air System)

Guvernul belgian a dat de înțeles că este dispus să se alăture unui program european multinațional - cunoscut ca FCAS - care urmăreşte dezvoltarea unor avioane de luptă de generația a șasea, în ciuda angajamentului său anterior față de programul F-35 condus de SUA. În ultimele câteva luni, industria belgiană de apărare a solicitat guvernului să decidă la ce program militar pentru dezvoltarea de avioane de luptă de generația a VI-a intenționează să se alăture și în ce calitate.

Belgia a purtat discuții cu celelalte părți implicate în programul Future Combat Air System (FCAS) în ceea ce privește stabilirea unui "statut de observator'', cel puţin momentan, în loc să adere pe deplin la program, a declarat o sursă din industria aerospațială germană pentru Defense News.

Programul FCAS este condus de Franța, Germania și Spania și implică puternic companiile de apărare Dassault Aviation, Airbus și Indra.

Directorul general al Dassault Aviation, Éric Trappier, a făcut cunoscut faptul că este împotriva extinderii programului FCAS pentru a include alte țări implicate în programul F-35, chiar dacă acestea sunt europene. Cu toate acestea, el nu a exclus posibilitatea ca alte state să se alăture în calitate de observatori ai acestui program.

Ca răspuns la comentariile lui Trappier, ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, a declarat pentru Defense News că nu a fost surprinsă de remarcile acestuia.

"Am auzit în cuvintele sale frustrarea pe care trecutul poate că a lăsat-o. Dar, mizele sunt mult mai mari decât comentariile unui șef de companie", a spus ea. ''Avionul de Luptă al Viitorului'', fie că este vorba de FCAS sau de programul  ''Global Combat Air'' - dezvoltat de Marea Britanie-Italia-Japonia - va fi un program structurant pentru apărarea noastră. Prin urmare, este important ca societățile noastre să fie integrate într-un singur program militar, a precizat Ludivine Dedonder.

După cum relatează agenţia de presă Reuters, Belgia își propune să participe în calitate de observator la proiectul franco-germano-spaniol pentru dezvoltarea de avioane de vânătoare, denumit Future Combat Air System (FCAS), a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului belgian al Apărării.

"Confirm că guvernul a acceptat să propună țara noastră ca observator în cadrul proiectului franco-germano-spaniol de cercetare și dezvoltare FCAS", a declarat Ludivine Dedonder, ministrul belgian al apărării, într-un comunicat.

Statutul de observator ar dura între șase luni și un an și ar permite Belgiei să facă schimb de informații cu ceilalți parteneri și să evalueze modul în care diferiți producători ar putea să se integreze și să adauge valoare acestui proiect.

"Mă bucur că Belgia poate participa la dezvoltarea de noi tehnologii", a precizat Ludivine Dedonder.

''Sistemul Aerian de Luptă al Viitorului'' (FCAS), anunțat pentru prima dată în 2017 de președintele francez Emmanuel Macron și de cancelarul german Angela Merkel, a fost gândit pentru a înlocui avioanele Eurofighter și Rafale cu avioane cu echipaj uman și fără pilot, începând cu anul 2040.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel