Polonia ar putea transfera încă 20 de avioane de luptă MiG-29 către Ucraina. Între timp, mai mulţi europarlamentari cer accelerarea transferului pentru F-16

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 si MiG-29 ale Fortelor Aeriene Poloneze. Sursa Foto: Sily Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej.
Avioane F-16 si MiG-29 ale Fortelor Aeriene Poloneze. Sursa Foto: Sily Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej.

Polonia a oferit deja Ucrainei 10 avioane de vânătoare sovietice MiG-29 și este posibil să mai transfere încă aproximativ 20 de avioane. Ambasadorul ucrainean în Polonia, Vasil Zvarich, a declarat acest lucru într-un interviu pentru Ukrinform, potrivit European Pravda.

Până în prezent, au fost transferate 10 avioane MiG-29, dar nu este exclus ca Polonia să ofere și restul - aproximativ 20 de avioane de acest tip, pe care încă le mai are în serviciu", a declarat Zvarich.

Potrivit acestuia, transferul celorlalte avioane de luptă ar putea avea loc după ce Polonia va începe să primească avioane occidentale. Diplomatul a adăugat că acest proces a început deja, iar Polonia a primit primele avioane de luptă FA-50 din Coreea de Sud.

Vă reamintim că, în luna mai, Polonia a declarat că a transferat Ucrainei un total de 325 de tancuri și 14 avioane de vânătoare MiG-29.

Zvarich a confirmat, de asemenea, că antrenamentul piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 ar trebui să înceapă în august. Ucraina se consultă acum cu Polonia cu privire la numărul de piloți și la alte aspecte ale procesului de pregătire.

Reamintim că, în martie 2023, Polonia, împreună cu Slovacia, a anunțat că va sprijini Ucraina cu avioane de vânătoare MiG-29. Cu toate acestea, problema predării unei generații mai moderne de avioane de luptă americane F-16 ridică încă îndoieli în rândul partenerilor.

În iunie, în timpul vizitei sale în Islanda, liderul polonez Andrzej Duda a declarat că Varșovia ar putea furniza Kievului un lot suplimentar de MiG-29 în locul avioanelor F-16, deoarece acestea din urmă sunt prea puține în inventarul armatei poloneze: ,,Numărul de F-16 pe care le deținem astăzi nu ne permite să vorbim despre transferul unei părți din ele către Ucraina", a declarat atunci Duda.

La 11 iunie, la summitul NATO de la Vilnius, unsprezece state membre au semnat un memorandum comun privind pregătirea piloților ucraineni pe F-16.

 

SUA continuă să dea semne de reticență cu privire la problema trimiterii de avioane de luptă în Ucraina, în ciuda sprijinului tot mai mare pentru acest demers în Europa



Observațiile recente ale unuia dintre cei mai importanți generali de la Washington indică faptul că Pentagonul și administrația Biden au încă îndoieli în ceea ce privește furnizarea de avioane de vânătoare Lockheed Martin F-16 către Forțele Aeriene Ucrainene (UAF).

"Condițiile de acum pentru angajarea avioanelor F-16... probabil că nu sunt ideale", a declarat la 13 iulie generalul-locotenent Douglas Sims, directorul de operațiuni al Statului Major al Pentagonului, potrivit FlightGlobal.

Comentariul lui Sims a fost făcut în aceeași săptămână cu summitul NATO de la Vilnius, Lituania, în timpul căruia o așa-numită coaliție formată din 11 țări europene s-a coagulat în jurul obiectivului de a furniza avioane F-16 catre Ucraina.

Generalul cu trei stele a adăugat că, pe baza evaluărilor Pentagonului, Rusia dispune încă de suficiente capacități antiaeriene în Ucraina pentru a intercepta avioanele F-16.

Recent mai mulţi membri ai Parlamentului European s-au alăturat apelului de a transfera Ucrainei cât mai curând posibil avioanele de luptă F-16, pe care piloții ucraineni vor începe antrenamentele în luna august.

Scrisoarea a fost publicată miercuri de inițiatorul campaniei, europarlamentarul ceh Tomáš Zdehovski, a relatat agenția de presă European Pravda.

Semnatarii apelului adresat statelor membre ale UE solicită sprijin urgent pentru transferul accelerat al avioanelor de luptă F-16 Fighting Falcon, deoarece este necesar pentru "consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei".

,,Furnizarea acestor avioane de luptă către Ucraina va consolida semnificativ apărarea sa aeriană, va garanta o mai bună protecție a civililor și va descuraja noi agresiuni", au declarat europarlamentarii

De asemenea, ei subliniază că, fără F-16, toate celelalte ajutoare militare pe care Occidentul le-a oferit Ucrainei "s-ar putea să nu-și atingă potențialul maxim".

Printre semnatarii scrisorii se numără eurodeparlamentarii Radoslaw Sikorski și Andrius Kubilius, care susțin activ de mult timp Ucraina. Zdechowski a precizat că apelul a fost trimis ieri, 19 iulie, liderilor statelor membre ale UE.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel