Pentru SUA, recuperarea epavei dronei MQ-9 Reaper care a căzut în Marea Neagră va fi complicată

Postul de televiziune american CBS a publicat un material în care a încercat să simuleze ceea ce s-a întâmplat cu drona MQ-9 Reaper înainte să cadă în Marea Neagră, după ce a fost lovită avioane de vânătoare rusești Su-27.
Postul de televiziune american CBS a publicat un material în care a încercat să simuleze ceea ce s-a întâmplat cu drona MQ-9 Reaper înainte să cadă în Marea Neagră, după ce a fost lovită avioane de vânătoare rusești Su-27.

Ce s-a întâmplat mai exact când o dronă de tip MALE [Medium Altitude Long Endurance] a Forțelor Aeriene ale SUA a fost interceptată de două avioane de vânătoare rusești Su-27 Flanker deasupra Mării Negre pe 14 martie, în jurul orei 7 dimineața? Comandamentul militar american pentru Europa [EUCOM] a avut nevoie de 12 ore pentru a emite o declarație în care să prezinte versiunea sa asupra evenimentelor. Acest lucru sugerează că fiecare cuvânt a fost atent cântărit pentru a evita orice interpretare greșită a intențiilor rusești.

 

 

Potrivit declarației, drona MQ-9 Reaper a fost interceptat în timp ce se afla în spațiul aerian internațional într-o misiune "de rutină". Cert este că cele două avioane Su-27 Flanker au aruncat combustibilul și au zburat în fața dronei într-un mod "nesăbuit, nepotrivit și neprofesionist", a declarat EUCOM.

Ulterior, se crede că unul dintre cele două avioane rusești ar fi lovit drona MQ-9 Reaper la nivelul elicei [situată în partea din spate], provocând căderea acesteia în apele Mării Negre. Se crede că avionul de luptă rusesc nu ar fi fost avariat, ceea ce este cu atât mai curios având în vedere dimensiunea dronei în cauză, cu o anvergură a aripilor de 20 de metri. Pe rețelele de socializare au apărut informații potrivit cărora un Su-27 ar fi aterizat în Peninsulă Crimeea cu ceva avarii vizibile... Dar aceste informaţii nu au fost încă confirmate oficial.

Drona americană MQ-9 Reaper, care ar fi fost interceptată de avioanele de vânătoare rusești Su-27 Flanker și doborâtă de unul din acestea a decolat din România, a spus pentru New York Times un înalt oficial militar american.

Drona a decolat dimineața de la baza aeriană din România, pornind într-o misiune de recunoaștere programată, care durează în mod normal între 9-10 ore, a mai precizat oficialul. Numele bazei din România nu a fost precizat, însă în România structuri militare americane dotate cu drone MQ-9 Reaper sunt localizate la baza aeriană de la Câmpia-Turzii, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Inforadar al Ministerului Apărării Naționale din România.

După ce nu a reacționat imediat la declaraţiile EUCOM, Ministerul rus al Apărării a oferit în cele din urmă versiunea sa despre incident în seara zilei de 14 martie. Potrivit ministerului rus al apărării, drona MQ-9 Reaper a fost detectată  "în zona peninsulei Crimeea" și se îndrepta "în direcția" frontierelor Rusiei, cu "transponderul oprit", în timp ce se afla în "zona regimului provizoriu de utilizare a spațiului aerian stabilit pentru desfășurarea ''operațiunii militare speciale" în Ucraina, precizează publicaţia Opex360.

Versiunea rusă diferă ulterior destul de mult de cele prezentate de EUCOM, întrucât Ministerul rus al Apărării a negat orice coliziune între avioanele Su-27 cu drona americană MQ-9 Reaper. Aceasta "a început un zbor necontrolat cu o pierdere de altitudine și a lovit suprafața apei", susţin ruşii.

Avioanele Su-27 "nu și-au folosit armele, nu au intrat în contact cu drona și s-au întors în siguranță la baza lor", a asigurat ministerul rus al Apărării.

Acestea fiind spuse, este curios că Moscova nu a luat inițiativa de a comunica cu privire la prăbuşirea dronei MQ-9 Reaper în Marea Neagră, dar a insistat pe prezența acestuia în apropierea granițelor ruseşti

Convocat de Departamentul de Stat al SUA, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a fost ofensiv. "Presupunem că Statele Unite se vor abține de la alte speculații în spațiul mediatic și vor înceta zborurile în apropierea granițelor rusești", a declarat el, prin intermediul Telegram.

Diplomatul a dat asigurări că Moscova ,,nu caută o confruntare'' cu SUA.  De asemenea, generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a sugerat că imaginile cu momentul producerii incidentului, surprinse de camerele instalate la bordul dronei'' ar putea fi declasificate. Dar, între timp, armata americană trebuie să recupereze epava dronei Reaper din motive de securitate operațională. Dar, s-ar putea să fie o misiune destul de complicată.

Într-adevăr, din martie 2022, Turcia a interzis navelor militare să intre în Marea Neagră prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, așa cum autorizează Convenția de la Montreux din 1936. În mod evident, marina americană nu va putea să desfășoare mijloacele navele pentru a recupera epava dronei, dar poate apela la statele aliate din regiune care au ieşire la Marea Neagră.

Cu toate acestea, dacă rămășițele dronei MQ-9 Reaper nu vor fi recuperate de ruși până atunci, Pentagonul are două opțiuni: să închirieze o navă civilă cu echipamentul necesar sau să se bazeze pe cooperarea cu România, care ar putea trimite nave în locul unde a căzut drona, susţine pubicatia franceza Opex360.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel