Pentagon: Retragerea trupelor din Afganistan continuă pe fondul luptelor între talibani și forțele afgane

Eduard Pascu |
Data publicării:

Retragerea americană din Afganistan, care trebuie să se încheie până la 11 septembrie, a avansat cu un procent cuprins între 16% şi 25%, conform unei estimări săptămânale a Pentagonului publicate marţi, care arată o continuare a operaţiunilor de evacuare la un ritm susţinut, relatează AFP.

De când preşedintele Joe Biden a dispus în aprilie plecarea trupelor, SUA au retras din Afganistan echivalentul a 160 de avioane cargo C-17 încărcate cu material, conform Comandamentului Central al armatei americane. SUA au predat peste 10.000 de piese de echipament unei agenţii a Pentagonului pentru ca ele să fie distruse, transmite Agerpres.

Precedenta estimare publicată la 18 mai vorbea despre echivalentul a 115 avioane C-17 şi 5.000 de piese distruse, adică 13-20% din procesul de retragere.

Comandamentul Central a reamintit că a cedat de asemenea controlul asupra a cinci instalaţii către Ministerul afgan al Apărării, acelaşi număr ca săptămâna trecută.

Armata americană refuză să fie mai precisă în ce priveşte viteza de retragere şi data sa finală, pentru "a menţine securitatea operaţiunilor".

Departamentul american al Apărării trebuie să retragă ultimii 2.500 de militari şi 16.000 de contractanţi civili până la 11 septembrie, ziua în care se comemorează atentatele din 2001 care au provocat invazia SUA.

Retragerea nu a pus capăt atacurilor comise de talibani împotriva guvernului afgan, împotriva armatei sale, dar şi asupra civililor.

Conform SUA, aceste atacuri nu împiedică retragerea.

Citește și: Lupte intense între soldaţi afgani şi talibani la 120 km de Kabul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel