Lupte intense între soldaţi afgani şi talibani la 120 km de Kabul

Eduard Pascu / 24 mai 2021 / 18:50

Talibanii au atacat Mehtarlam, capitală de provincie situată la 120 km de Kabul, au anunţat oficiali şi martori, determinând armata afgană să declanşeze o contraofensivă, relatează AFP.

Violenţele s-au intensificat în Afganistan de când forţele americane au început ultima fază a retragerii lor, insurgenţii încercând să profite de aceasta pentru a câştiga teren, transmite Agerpres.

Confruntări intense au început între talibani şi forţele afgane încă de duminică la Mehtarlam, un oraş de aproximativ 140.000 de locuitori şi capitală a provinciei Laghman.

Ministrul afgan al apărării, Yasin Zia, s-a deplasat la faţa locului pentru a prelua personal conducerea contraofensivei, au indicat oficiali de la Kabul.

"Odată cu sosirea întăririlor, inamicul a avut mult de suferit", a spus Zia, fost comandant al armatei, într-o înregistrare video.

Potrivit ministerului său, cel puţin 50 de combatanţi afgani au fost ucişi în noaptea de duminică spre luni.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat la rândul său pentru AFP că insurgenţii au preluat controlul asupra a 37 de posturi de securitate la marginea oraşului Mehtarlam.

În acest context, agenţia France Presse notează că, în Afganistan, bilanţurile şi informaţiile despre desfăşurarea confruntărilor rareori pot fi verificate din surse independente, ambele tabere având obiceiul de a-şi exagera succesele sau de a-şi minimaliza pierderile.

Potrivit unui jurnalist AFP pe teren, în unele zone ale Mehtarlam se duceau în continuare lupte luni, iar sute de persoane au fost nevoite să fugă din calea violenţelor.

În ultimele zile, talibanii au ocupat districtele Nerkh şi Jalraiz din provincia Wardak, la circa 40 de kilometri de Kabul.

Provincia Wardak a fost mult timp folosită de talibani pentru a lovi capitala Kabul şi pentru a-şi lansa atacurile.

De asemenea, insurgenţii au preluat controlul asupra Burka, în provincia Baghlan (nord), la începutul acestei luni, dupa ce trupele afgane s-au retras din zonă.

Insurgenţii încercuiesc din ce în ce mai multe mari centre urbane, lăsând să se înţeleagă că aşteaptă retragerea americanilor pentru a lansa ofensive ample asupra respectivelor oraşe.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy