Ofensiva talibană: A căzut prima capitală de provincie iar în paralel a fost asasinat la Kabul purtătorul de cuvânt al guvernului

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Talibanii au cucerit vineri prima capitală provincială afgană şi l-au asasinat pe principalul purtător de cuvânt al guvernului de la Kabul, dând două lovituri importante administraţiei sprijinite de Occident, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din provincia Nimroz a declarat că Zaranj, capitala provincială, a căzut în mâinile islamiştilor din cauza lipsei întăririlor de la guvern.

Insurgenţii au cucerit zeci de districte şi puncte de trecere a frontierei în ultimele luni şi au pus presiune asupra mai multor capitale provinciale, printre care Herat în vest şi Kandahar în sud, în contextul în care trupele străine se retrag din ţară.

Zaranj este prima capitală provincială care a căzut în mâinile talibanilor de când SUA au încheiat un acord cu talibanii în februarie 2020 privind retragerea trupelor americane. O sursă locală a declarat că talibanii au cucerit birourile guvernatorului, cartierul general al poliţiei şi o tabără din apropierea graniţei cu Iranul.

Surse talibane susţin că aceştia sărbătoresc victoria şi că această cădere a Zaranj va ridica moralul luptătorilor lor din alte provincii. Un comandant taliban a declarat sub protecţia anonimatului că această cucerire are o importanţă strategică, întrucât provincia se află la frontiera cu Iranul.

"Acesta este începutul şi veţi vedea cum alte provincii cad în mâinile noastre foarte curând", a spus el.

 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a fost asasinat la Kabul



La Kabul, atacatori talibani l-au ucis pe Dawa Khan Menapal, şeful Centrului media şi de informare al guvernului, un asasinat dintr-o serie menită să slăbească guvernul ales democratic al preşedintelui Ashraf Ghani.

Într-o postare pe Twitter, însărcinatul cu afaceri american Ross Wilson a afirmat că este întristat şi dezgustat de moartea lui Menapal, pe care l-a numit prieten şi a spus că a furnizat informaţii de încredere tuturor afganilor.

"Aceste crime reprezintă un afront pentru drepturile omului şi libertatea de exprimare a afganilor", a spus el.

Zeci de activişti sociali, jurnalişti, funcţionari, judecători şi figuri publice care se luptau să susţină o administraţie liberală islamică au fost asasinaţi de combatanţi talibani, într-o tentativă de a reduce la tăcere vocile progresiste în ţara răvăşită de război.

Un oficial din Ministerul de Interne federal a declarat că "teroriştii sălbatici l-au ucis" pe Menapal în timpul rugăciunii de vineri.

"El a fost un tânăr care a stat ca un munte în faţa propagandei duşmane şi care a fost mereu un susţinător major al regimului afgan", a declarat Mirwais Stanikzai, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

În alte regiuni ale ţării talibanii şi-au intensificat ciocnirile cu forţele afgane şi au atacat miliţii aliate cu guvernul, au declarat oficiali, extinzându-şi dominaţia asupra unor oraşe de frontieră şi apropiindu-se de alte două capitale provinciale.

Cel puţin zece soldaţi afgani şi un comandant din cadrul miliţiei lui Abdul Rashid Dostum din provincia Jowzjan, din nord, au fost ucişi.

"Talibanii au lansat atacuri violente la periferia Sheberghan în această săptămână şi în timpul ciocnirilor dure un comandant loial lui Dostum din cadrul unei miliţii pro-guvernamentale a fost ucis", a spus Abdul Qader Malia, adjunctul guvernatorului provinciei Jowzjan.

Un alt membru al consiliului provincial a declarat că nouă din cele zece districte din Jowzjan sunt controlate de talibani şi că lupta pentru controlul capitalei provinciale Sheberghan a început.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel