Noviciok, nou caz de otrăvire în Marea Britanie? Reacția Rusiei

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Kremlinul a dat asigurări joi că nu dispune de informaţii cu privire la noul caz de otrăvire cu agent neurotoxic Noviciok din sudul Marii Britanii, la patru luni după otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, de care Occidentul consideră responsabilă Rusia, informează joi AFP şi Reuters. 

"Nu avem informaţii despre substanţa folosită în realitate, despre modul în care a fost ea utilizată", a declarat în timpul unei conferinţe de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Suntem foarte îngrijoraţi" de "utilizarea repetată a unor asemenea substanţe în Europa", a spus el. 

Doi britanici, un bărbat şi o femeie, au fost spitalizaţi sâmbătă la Amesbury (sud-vestul Marii Britanii), un mic oraş situat la circa 12 kilometri de Salisbury. 

După ce au evocat iniţial un incident legat de droguri, autorităţile britanice au anunţat miercuri seara că cei doi membri ai cuplului au fost expuşi agentului neurotoxic Noviciok. 

După ce secretarul de stat pentru securitate al Marii Britanii, Ben Wallace le-a cerut ruşilor "să spună ce au făcut (...), să furnizeze informaţiile necesare pentru ca oamenii să fie în siguranţă", Peskov i-a reproşat Londrei să nu manifestă "niciun interes" pentru a coopera după cazul din Salisbury. 

Moscova dezminte categoric

"Rusia i-a propus de la început Marii Britanii o anchetă (desfăşurată) în comun şi această propunere a rămas fără niciun răspuns", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. 

Moscova "dezminte categoric şi continuă să dezmintă categoric că ar fi implicată în vreun fel în ceea ce s-a întâmplat" la Salisbury, unde fostul agent rus Serghei Skripal şi fiica lui Iulia au fost otrăviţi în martie, a declarat Peskov. "Partea britanică nu a pezentat nicio dovadă convingătoare cu privire la acuzaţiile care implică Rusia", a adăugat el. 

În martie, otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale a provocat o profundă criză diplomatică între Moscova şi Londra, aceasta din urmă acuzând Rusia că a utilizat pe teritoriul britanic un agent neurotoxic de concepţie sovietică denumit Noviciok. 

Această criză a determinat cel mai important din istorie val de expulzări reciproce de diplomaţi între Rusia şi Occident.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel