Noua strategia militară a Ucrainei se bazează pe lupta întregului popor și sprijinul NATO într-un război cu Rusia

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Ucrainei
Armata Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aprobat, pe 26 martie, documentul privind noua strategie militară a Ucrainei. Principalele aspecte ale strategiei sunt confruntarea cu Rusia și accentul pus pe războiul întregului popor pentru apărarea teritoriului național.

În același timp, strategia prevede în mod explicit că Ucraina nu va atinge paritatea militară cu Rusia și că își pune toate speranțele în ajutorul țărilor NATO. Strategia detaliază aderarea la alianță, deși se admite că o continuare a conflictului din estul țării face dificilă realizarea acestui obiectiv.

 

Caracterul național al apărării

 

Strategia militară începe cu faptul că există o anumită „amenințare existențială” pentru Ucraina, care se accentuează pe fondul deficitului financiar și al dezechilibrului dintre forțele militare din Ucraina și Rusia.

Prin urmare, se declară că strategia se bazează pe „apărare atotcuprinzătoare” împotriva agresorului - pe uscat, pe mare, în aer și chiar în spațiul informațional - în cadrul căreia descurajarea reprezintă un element esențial. Aceasta înseamnă atingerea unui astfel de nivel de dezvoltare a armatei și apărării teritoriale, care să determine agresorului pierderi inacceptabile și care să îl oblige astfel să reducă agresiunea sau să refuze escaladarea acesteia.

Baza strategiei este desfășurarea unui război la nivel național, atât de tip partizan, cât și militar clasic, fiind mai degrabă un modelul de  război de la începutul și mijlocul secolului al XX-lea.

„O puternică apărare teritorială, care, în cooperare cu mișcarea de rezistență, va contribui la creșterea nivelului de apărare a statului, a coeziunii sociale, a educației patriotice a cetățenilor și a asigurării apărării naționale a Ucrainei”, se precizează în document.

În plus, strategia afirmă că Ucraina nu urmărește să realizeze o paritate militară cu Rusia, deoarece acest lucru va determina o paralizare economică a țării.

„Apărarea cuprinzătoare a Ucrainei nu este menită să realizeze o paritate militară cu Federația Rusă, ceea ce ar duce la militarizarea excesivă a statului și, în consecință, la epuizarea economiei naționale”, se consemnează textual. Adică, în cazul unui război cu Rusia (căruia, de fapt, îi este dedicată cea mai mare parte a strategiei), Ucraina se așteaptă la un sprijin militar direct venit din partea țărilor membre NATO.

 

Sunt necesare rachete, dar nu sunt bani

 

În strategie sunt enumerate principalele amenințări la adresa securității Ucrainei, dintre care cea mai importantă este considerată Rusia. Vecinul din est este numit direct “dușmanul militar al Ucrainei”, care folosește toate mijloacele de atac, inclusiv cele spațiale.

Scopul acțiunilor Rusiei este de a slăbi Ucraina, mai întâi prin mijloace hibride și apoi prin mijloace militare, pentru a-i schimba structura teritorială. De asemenea, se afirmă că Rusia urmărește obiectivul de a încetini dezvoltarea socio-economică a Ucrainei.

Documentul stabilește că dezvoltarea armelor antirachetă reprezintă una dintre principalele metode de limitare a acțiunilor inamicului. Deși se fac multiple referințe la nevoia de reînarmare, acestea sunt urmate de observația că nu există bani pentru aceasta, întrucât resursele necesare sunt în mare măsură  deturnate de agresiunea Rusiei.

În același timp, în document nu există nicio planificare privind nivelul la care Ucraina ar trebui să-și ridice propria producție militară. Este însă prevăzut importul de arme de înaltă tehnologie din străinătate, care reprezintă un capitol separat.

 

Războiul împotriva Rusiei, cu sprijinul NATO

 

Scenariul de desfășurare a presupusului război cu Rusia este descrisă într-un mod interesant. Acesta începe ca un răspuns la o agresiune sau o „amenințare militară la adresa securității” Ucrainei. Nu se precizează clar că inamicul trebuie să încalce granița de stat, întrucât se consideră că acest lucru s-a întâmplat deja în Donbas și Crimeea. Astfel,strategia permite inițierea în orice moment a operațiilor militare în cele două regiuni.

Ucraina poate continua și încheia un astfel de război „cu asistența comunității internaționale în condiții favorabile Ucrainei”. De fapt, succesul întregii strategii militare depinde de „sprijinul politic, economic și militar acordat Ucrainei de către comunitatea internațională în confruntarea geopolitică cu Federația Rusă”.

 

Alte aspecte

 

Trecerea la o armată bazată integral pe militari profesioniști este formulată destul de ambiguu. Se intenționează renunțarea la recrutare și trecerea la încheierea de contracte pentru completarea Forțelor Armate, însă se dorește introducerea serviciul obligatoriu pentru asigurarea rezervei militare.

Pentru a obține o „apărare atotcuprinzătoare”, se propune crearea unei conduceri unificate a proceselor ce țin de apărare. Președintele ar putea avea un astfel de rol, care controlează atât armata, cât și serviciile speciale, cu excepția celor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Nu în ultimul rând, este reconfirmat statutul non-nuclear al țării, însă Ucraina se declară gata să lupte dacă „este atrasă de un conflict armat internațional, în special între statele care dețin arme nucleare”.

CITEȘTE ȘI: Armistițiul a căzut. Cea mai sângeroasă zi pentru Armata Ucrainei în ultimii ani, după un atac al separatiștilor pro-ruși

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel