Armistițiul a căzut. Cea mai sângeroasă zi pentru Armata Ucrainei în ultimii ani, după un atac al separatiștilor pro-ruși

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook
Sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook

Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi doi au fost răniţi într-un bombardament în estul Ucrainei, a anunţat vineri Kievul, acesta fiind cel mai sângeros bilanţ după 2019 în regiune, informează Agerpres, care citează AFP. Atacul violent a fost săvârșit de separatiștii pro-ruși susținuți de Moscova în războiul din Donbas, și pare să pună capăt armistițiului de încetare a focului.

Separatiştii "au încălcat din nou acordul de încetare a focului şi au lansat atacuri asupra poziţiilor ucrainene" cu mortiere, lansatoare de grenade şi mitraliere de calibru mare, lângă localitatea Şumi (Shumy), în regiunea Doneţk, a precizat Armata Ucrainei într-un comunicat.

Acest bilanţ, fără precedent din august 2019, pare să pună capăt fragilului armistiţiu care era în linii mari respectat din iulie anul trecut, dar care a fost fragilizat de o nouă escaladare a tensiunilor la începutul acestui an.

CITEȘTE ȘI: Separatiștii pro-ruși amenință: O ofensivă a Armatei în Donbas înseamnă sinuciderea Ucrainei ca stat

Ucraina a anunţat că 50 de soldaţi ai săi au fost ucişi în 2020, comparativ cu 100 anul precedent.

Estul Ucrainei este din 2014 scena unui război cu separatiştii proruşi, război care a făcut până acum peste 13.000 de morţi şi a determinat aproape 1,5 milioane de oameni să ia calea refugiului.

Intensitatea violenţelor s-a redus considerabil după încheierea acordurilor de pace de la Minsk, în 2015. Moscova este considerată de multe ţări susţinătorul militar şi economic al separatiştilor, chiar dacă ea neagă acest lucru.

Deși există numeroase dovezi cu privire la implicarea Rusiei în războiul din Ucraina, nu doar financiar, cât și inclusiv militar, Kremlinul neagă acest lucru.

Războiul în estul Ucrainei, soldat cu peste 13.000 de morţi de la declanşarea sa, a început la scurt timp după fuga în Rusia a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici şi sosirea la putere la Kiev a forţelor pro-occidentale. În tot acest climat, Moscova a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea.

CITEȘTE ȘI: Noua strategia militară a Ucrainei se bazează pe lupta întregului popor și sprijinul NATO într-un război cu Rusia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel