NATO, în fața unei alegeri dificile. Alianța nu a reușit să ia o decizie finală privind retragerea din Afganistan

Tudor Curtifan |
Data publicării:

NATO nu a luat nicio "decizie finală" privind retragerea forţelor sale armate din Afganistan până la 1 mai, a declarat joi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează Agerpres, care citează Reuters, AFP şi dpa.

După două decenii de intervenţie militară occidentală şi sute de miliarde de dolari cheltuite, ţările NATO ezită să se angajeze la respectarea termenului de retragere de 1 mai şi să rişte să submineze progresele spre democraţie, în condiţiile în care procesul de pace bate pasul pe loc.

"Nu am luat o decizie finală asupra viitorului prezenţei noastre. Dar pe măsură ce termenul de 1 mai se apropie, aliaţii din cadrul NATO vor continua să se consulte îndeaproape şi să se coordoneze în următoarele săptămâni", a declarat el la finalul unei videoconferinţe a miniştrilor apărării din ţările NATO.

În termenii acordului semnat în februarie 2020 de SUA şi de talibani, contingentele statelor angajate în Afganistan ar trebui să părăsească ţara până la 1 mai 2021.

Islamiştii radicali trebuie să negocieze cu bună credinţă, să reducă nivelul vărsării de sânge şi să-şi respecte angajamentele de a pune capăt cooperării cu teroriştii internaţionali, a îndemnat Stoltenberg.

Ministrul apărării din Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat miercuri că talibanii trebuie să facă mai mult pentru a respecta termenii acordului lor de pace cu SUA din 2020 pentru ca retragerea trupelor străine să poată avea loc.

 

Retragerea sau rămânerea în Afganistan pun NATO într-o situație extrem de grea



Atacurile în Afganistan, printre care şi un atentat cu bombă care a provocat moartea adjunctului guvernatorului din capitala Kabul în decembrie, i-au făcut pe membri ai Congresului SUA şi ai unor ONG-uri care militează pentru respectarea drepturilor omului să ceară amânarea acestei retrageri, convenită când Donald Trump era preşedinte al SUA.

"Ne-am confruntat cu multe dileme şi nu există opţiuni uşoare", le-a mai spus Stoltenberg jurnaliştilor.

"Dacă rămânem dincolo de 1 mai, riscăm mai multă violenţă, mai multe atacuri împotriva propriilor noastre trupe... Dar dacă plecăm, atunci riscăm de asemenea ca progresele pe care le-am realizat să fie pierdute", a mai afirmat el.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a promis să se consulte cu aliaţii şi partenerii asupra căii de urmat, a adăugat Stoltenberg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel