Miniştrii Apărării şi de Interne din Afganistan, înlocuiţi la o zi după conferinţa de pace de la Moscova

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a înlocuit vineri doi miniştri însărcinaţi cu forţele de securitate, printr-un anunţ surpriză care vine la o zi după o conferinţă de pace de la Moscova unde comunitatea internaţională a pledat în favoarea unei reduceri a violenţelor, relatează AFP.

Palatul prezidenţial a anunţat într-un comunicat că şeful Statului Major, generalul Mohammad Yasin Zia, va ocupa de acum, în paralel şi temporar, şi funcţia de ministru al Apărării, înlocuindu-l pe Asadullah Khalid, care ar suferi de grave probleme de sănătate, transmite Agerpres.

Un fost guvernator al provinciilor Kandahar şi Nangarhar, Hayatullah Hayat, îl înlocuieşte la rândul său pe Masoud Andarabi ca ministru de Interne, având ca misiune să îmbunătăţească "situaţia securităţii" din ţară.

Remanierea survine la o zi după o întâlnire la Moscova între emisari ai Kabulului şi ai talibanilor, în prezenţa reprezentanţilor rus, chinez, pakistanez şi american, având ca scop relansarea procesului de pace, în prezent blocat.

La finalul reuniunii, mediatorii internaţionali au făcut apel "la toate părţile aflate în conflict în Afganistan să reducă nivelul de violenţă, iar mişcarea talibană să nu iniţieze ofensiva de primăvară", care pune la încercare în fiecare an forţele de la Kabul.

Violenţele s-au intensificat în ultimele luni în întregul Afganistan, în ciuda lansării în septembrie, la Doha, a discuţiilor de pace între guvern şi talibani.

În zonele rurale au loc numeroase lupte, iar la Kabul exploziile sunt aproape zilnice.

Preşedintele american Joe Biden trebuie să decidă dacă va confirma sau nu retragerea până la 1 mai a trupelor americane încă desfăşurate în Afganistan, în conformitate cu acordul semnat în februarie 2020 la Doha cu insurgenţii de fosta administraţie, a preşedintelui Donald Trump.

Biden a declarat miercuri că acest termen limită va fi "dificil de respectat", iar Washingtonul le-a propus recent părţilor aflate în conflict să formeze un guvern de tranziţie care să îi includă şi pe talibani.

Citește și: Un elicopter Mi-17 a fost doborât. Pacea în Afganistan, un proces aproape imposibil

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel